Bemutatkozás

Az Osztályról

A DOSZ Történelem- és Politikatudományi Osztály (TePO) a történész és politológus doktoranduszok, doktorjelöltek szakmai szervezete, amely 2013 májusában alakult meg az Országos Széchényi Könyvtárban. Elsődleges feladatunknak a történelem- és politikatudomány területén, valamint ezek társterületein (régészet, néprajz stb.) kutatást végző, magyarországi és kárpát-medencei magyar doktoranduszhallgatók közötti információáramlás biztosítását és személyes kapcsolatainak előremozdítását tartjuk.

Jelenlegi osztályelnök: Lengyel Ádám (SZTE BTK Történelemtudományi Doktori Iskola), elérhetőség: dosz.tepo@gmail.com, adamlengyel92@gmai.com

Korábbi elnökök:

  • Dallman Kristóf (PTE BTK): 2021. szept. 1. - 2022. aug. 31.
  • Schvéd Brigitta Kinga (PTE BTK): 2020. szept. 1. - 2021. aug. 31.
  • Doma Boglárka (DE BTK): 2019. szept. 1. - 2020. aug. 31.
  • Apjok Vivien (SZTE BTK): 2017. szept. 1. - 2019. aug. 31.
  • Sós János (ELTE BTK): 2016. szept. 1. - 2017. aug. 31.
  • Hevő Péter (ELTE BTK): 2015. szept. 1. - 2016. aug. 31.
  • Novák Ádám (DE BTK): 2015. jan. 1. - 2015. aug. 31. 
  • Szőts Zoltán Oszkár alapító osztályelnök (ELTE BTK): 2013. ápr. 5. - 2014. dec. 31. 

Az Osztály megalakulása óta számos szakmai rendezvényen képviseltette magát, így például az éves Tavaszi Szél Konferenciákon, a Kárpát-medencei Fiatal Magyar Történészek Táborában és a Magyar Történelmi Társulat éves közgyűlésén, továbbá tevékeny szerepe volt az Európai Közösség magyarországi doktori képzést vizsgáló látogatóbizottsága számára elkészített hivatalos jelentés elkészítésében. 2013 decemberében indult el az Osztály kerekasztal-sorozata, a DOSZ Café, melyen szakmai keretek között, de kötetlenebb hangulatban zajlanak beszélgetések egy-egy aktuális vagy problematikus témakör kapcsán, amelyek a történész- és politológus doktorandusz társadalmat közvetlenül érintik. A felsorolt rendezvényeken kívül módszertani workshopokat, előadássorozatokat is tartunk, és más szervezetekkel is együttműködünk. 2021 tavaszán indult el hagyományteremtő céllal a Változó perspektívák című előadássorozatunk, melynek első sorozata a középkori, kora újkori és 20. századi közép-európai történelemmel foglalkozott. 

Legfrissebb programjainkról, felhívásainkról és híreinkről elsősorban Facebook-oldalunkon, valamint Instagram-profilunkon keresztül lehet tájékozódni.


Az Osztályhoz való csatlakozás módja

Az Osztályhoz történő csatlakozás folyamatosan nyitott és lehetséges az érdeklődő doktoranduszok és doktorjelöltek számára. 2020 júliusa óta lehetőség van a graduális képzésben (BA, MA, osztatlan képzés) résztvevő hallgatóknak is a csatlakozásra, akik ún. pártoló tagságra jelentkezhetnek.

Az Osztályhoz történő csatlakozáshoz a Jelentkezési lap kitöltése szükséges. A jelentkezési lap kitöltése előtt érdemes elolvasni a Tájékoztató mellékletünket, amelyben minden fontos információ megtalálható a csatlakozás menetéről. A kitöltött, aláírt és beszkennelt jelentkezési lapokat a dosz.tepo@gmail.com e-mail címre várjuk.

BESSENYEI Vanda

kommunikációs referens

bessenyei.wanda@gmail.com

Megnézem
LENGYEL Ádám

elnök

adamlengyel92@gmail.com

Megnézem
DÁVID Benjámin

alelnök

d.ben0269@gmail.com

Megnézem