Bemutatkozás

A DOSZ Nyelvtudományi Osztálya a nyelvtudományi doktori iskolák doktoranduszainak közösségét igyekszik formálni. Célunk olyan platformok létrehozása, olyan találkozási pontok megteremtése, melyek lehetőséget adnak a különböző nyelvtudományi területeken kutató doktoranduszok számára egymás megismerésre, a szakmai párbeszédre és fejlődésre. Ennek érdekében a Nyelvtudományi Osztály konferenciákat, workshopokat, további közösségi eseményeket szervez, ahol a doktoranduszok saját témájuk bemutatása mellett kapcsolódhatnak a közösséghez, megoszthatják kérdéseiket, tanácsot adhatnak egymásnak, kapcsolatokat alakíthatnak ki tudományos munkájuk támogatása érdekében.

A Nyelvtudományi Osztály elhivatott abban, hogy a nyelvészeti kutatások alkalmazhatóságára, társadalmi hasznára is rámutasson, segítsen a doktoranduszoknak a kutatásuk kommunikálásában. Emiatt az osztály már hagyományosan megszervezi az ABsolute – Alkalmazott Bölcsészet konferenciasorozatot, mely a nyelvészdoktoranduszoknak kiemelt lehetőséget jelent bemutatkozásukra. 2022. decemberében került sor a VI. ABsolute konferenciára, egyúttal megjelent a tavalyi évben előadott tanulmányokról szóló hallgatói kötet. A 2022es konferencia előadásaiból is tanulmánykötet készül.

2021-ben első alkalommal szerveztük meg a POST21 online poszterkonferenciánkat, melynek célja az volt, hogy lehetőséget biztosítsunk a nyelvtudománnyal foglalkozó doktoranduszoknak a poszter műfajának kipróbálására. A konferenciát felkészítő és értékelő tréningek kísérték. 2023 tavaszán ismételten megrendezésre kerül majd poszterkonferenciánk.

Az aktuális nyelvtudományi kihívások, a képzésből kimaradó, határterületeket érintő kérdésekben kíván segítséget adni a JÖN – Jövőkép a Nyelvtudományi Kutatásokban workshop-sorozat. Meghívott előadóink elsősorban a nyelvtudománnyal, a bölcsészettudománnyal kapcsolatban osztják meg tudásukat és hívnak párbeszédre a tudománykommunikáció, a szerzői jog, az Open Science, az adatkezelés stb. terén.

Amennyiben szeretnél a Nyelvtudományi Osztály közösségéhez tartozni, jelentkezz osztálytagnak! Erről további információt az nyto@dosz.hu címen kaphatsz.

Ha az osztályba nem csatlakoznál, de érdekelnek programjaink, illetve szeretnél képben lenni a nyelvtudományi doktoranduszokat érintő programokkal, pályázatokkal, további lehetőségekkel, kövesd figyelemmel Facebook oldalunkat.

Kérdés, kérés esetén írj nekünk, ha pedig kicsit is vágysz egy szakmai közösségre, csatlakozz hozzánk!

Card image cap
BENCZE Norbert

elnök

benczenorbert@gmail.com

Megnézem