Bemutatkozás

A Matematikai és Informatikai Tudományok Osztálya (MITO) 2013. június 14-én alakult meg a Magyar Tudományos Akadémia Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézetében 7 alapító taggal, 5 doktori iskolát képviselve, alapító elnöke Hegyháti Máté, a Pannon Egyetem doktorjelöltje volt. Az Osztály céljául tűzte ki a matematikai, informatikai területen kutató doktorandusz hallgatók tájékoztatását, tudományos fórumok szervezését, valamint a két tudományág specifikus problémáinak kezelését, ill. közvetítését a DOSz felé. A 2014/2015-ös akadémiai évben Cserép Máté, az Eötvös Loránd Tudományegyetem doktorandusza vette át az Osztály vezetését, aki egy második ciklusra is megbízást kapott a tisztség betöltésére. Ezután Hudoba Péter vette át az osztály vezetését, őt pedig Szűcs Judit követte. A 2020/2021-es évben az Osztály vezetését Oláh Norbert vette át, a jelenlegi elnök pedig Fekete Anett.

A MITO elsődleges célja a hagyománnyá vált háromnapos téli iskola – Winter School of PhD Students in Informatics and Mathematics (WSPS) – évente történő megszervezése. A rendezvény alapvető célja kettős:

  • Az iskola résztvevői az évente megválasztott témakörben rangos plenáris előadásokon, valamint az azokhoz kapcsolódó intenzív kurzusokon vehetnek részt, melyért doktori iskolától függően tanulmányi vagy tudományos kreditekben is részesülhetnek.
  • Mindemellett a kulturális programok, valamint a poszter szekció lehetőséget teremt arra, hogy a résztvevők megismerjék egymást, s egymás kutatási témáit.

A vándor-konferencia jellegű téli iskolának már több hazai egyetem adott otthont: a veszprémi Pannon Egyetemen az elosztott rendszerek, a budapesti Eötvös Loránd Tudományegyetemen az optimalizáció, a győri Széchenyi István Egyetemen a funkcionális programozás, a Pécsi Tudományegyetemen a big data, a Debreceni Egyetemen a számítógépes grafika, míg a Soproni Egyetemen a felhőalapú rendszerek témakörében került megrendezésre.

A DOSz jelmondatához („Közösség a tudományért.”) hűen az osztály fontos céljának tekinti a közösségépítést, így gyakran közösségi programokon is találkozhatnak az osztály tagjai, illetve a terület doktoranduszai.

Végezetül – de nem utolsó sorban – az osztály igyekszik ipari partnereknél való látogatással lehetőséget teremteni arra, hogy a doktoranduszok jobb betekintést nyerhessenek a versenyszféra kutatásaiba.

A MITO weboldala: https://www.doszmito.hu/

Card image cap
FEKETE Anett

elnök

anfekete73@gmail.com

Megnézem