Körkérdés a művészet autonómiájáról

A művészet autonómiája napjainkban egyre aktuálisabb kérdéssé válik. Az autonómiaelv sokrétű problémája egyre több alkotót és kritikust foglalkoztat. Nem olyan régen a Literán színvonalas vita bontakozott ki a témával kapcsolatban, Bárány Tibor vitaindítójára György Péter, Borbély András és Csete Soma reagált, a Késelés villával sorozatban megrendezett beszélgetéshez rajtuk kívül Bán Zsófia, Selyem Zsuzsa és Vida Kamilla csatlakozott. Úgy gondoltuk, hogy a téma nem merült ki az említett diszkusszió alkalmával, a Doktoranduszok Országos Szövetségének Irodalomtudományi Osztálya továbbgondolásra érdemesnek látja a vitát. Ezért körkérdést fogalmaztunk meg: vajon mit jelent a művészet autonómiája? Milyen elméleti szempontok felől érdemes a kérdést megközelíteni? Milyen intézményes és gazdasági feltételei vannak az autonóm művészet megvalósulásának? Milyen történeti feltételei voltak az autonóm művészet kialakulásának, és milyen következményekkel járt ez a műértelmezés intézményes gyakorlataira nézve?

Az Irodalomtudományi Osztály a kérdésfelvetéshez kapcsolódó, témájában és terjedelmében szabad esszéket vár, bármely egyetem doktoranduszaitól, oktatóitól és graduális képzésben résztvevő hallgatóitól. Olyan szövegeket is örömmel fogadunk, amelyek kizárólag egy-egy részproblémára fókuszálnak.

Az esszéket a dosz.ito@gmail.com e-mail címre várjuk, legkésőbb 2021. február 1-éig.

A beérkező szövegek előzetes bírálatát egy felkért bizottság (Vásári Melinda és Smid Róbert) látja el. A szövegek publikációjáról az Irodalomtudományi Osztály gondoskodik.

 

Tisztelettel,

B. Kiss Mátyás (elnök, Irodalomtudományi Osztály)

Seres Lili Hanna (alelnök, Irodalomtudományi Osztály)