Jogsegély

A Doktoranduszok Országos Szövetsége (DOSZ) immáron évek óta Jogsegélyszolgálatot üzemeltet, amelynek keretében a magyarországi felsőoktatási intézményben doktori képzéshez kapcsolódó jogi problémákra kaphatnak választ a leendő és már hallgatói jogviszonnyal rendelkező doktoranduszok, valamint doktorjelöltek.

A Jogsegélyszolgáltatot jelen pillanatban egy pécsi ügyvédi iroda üzemelteti, amely nagy tapasztalattal rendelkezik a felsőoktatási jog, különösen pedig a doktori képzés területén.

Ki fordulhat a Jogsegélyszolgálathoz?

Bármely magyarországi felsőoktatási intézményben doktorandusz hallgatói jogviszonnyal, vagy doktorjelölt hallgatói jogviszonnyal rendelkező személyek, továbbá akik doktori képzésük végén abszolutóriumot szereztek, de még nem védték meg értekezésüket nyilvános védésen. A Jogsegélyszolgálathoz fordulhatnak azok is, akik doktori képzés megkezdését kezdeményezik valamelyik magyarországi felsőoktatási intézményben.

Milyen kérdéssel fordulhatok a Jogsegélyszolgálathoz?

A Jogsegélyszolgálathoz bármely olyan jogi problémával fordulni lehet, amely szorosan kapcsolódik a kérdező doktori képzéséhez vagy doktori fokozatszerzéséhez. Feltehetőek olyan kérdések is, amelyek csak érintőlegesen kapcsolódnak a doktori képzéshez, ezekben az esetekben azonban nem garantáljuk a válaszadást.

A doktori képzéshez szorosan kapcsolódó kérdés példának okáért a tanulmányok értékelésével kapcsolatos jogi probléma vagy a felsőoktatási intézmények által támasztott követelményekkel kapcsolatos jogi probléma stb.

A doktori képzéshez érintőlegesen kapcsolódó kérdés példának okáért a doktorandusz hallgatói jogviszony fennállása melletti egyéb tevékenységekből eredő, vagy ahhoz kapcsolódó jogi probléma.

Mennyi időn belül válaszolunk?

A Jogsegélyszolgálat igyekszik minél hamarabb, adott esetben egy munkanapon belül válaszolni a feltett kérdésre, azonban legfeljebb a kérdés beérkezését követő 14 napon belül mindenképpen választ kap a kérdező.

Milyen szolgáltatást kínálunk?

A Jogsegélyszolgálat az egyedi ügyben alkalmazandó jogszabályokról, valamint a DOSZ-ban mint szervezetben e jogszabályok alkalmazásával kapcsolatban összegyűlt tapasztalatokról ad tájékoztatást.

A Jogsegélyszolgálat keretében kapott válasz, illetve annak tartalma nem minősül jogi tanácsadásnak, vagy az ügyvédi tevékenységről szóló 2017. évi LXXVIII. törvény 2. § (1) bekezdése szerinti ügyvédi tevékenységnek. A szolgáltatás nem nyújt okiratszerkesztés szolgáltatást, sem pedig jogi képviseletet.

Amennyiben jogi képviseletre, okiratszerkesztésre vagy bármilyen hasonló szolgáltatásra lenne szüksége, jelezze ezt számunkra egy e-mailben és igényét kiközvetítjük a szolgálatot üzemeltető ügyvédi irodának, akik térítés ellenében felveszik Önnel a kapcsolatot.

Mennyibe kerül a szolgáltatás igénybevétele?

A Jogsegélyszolgáltatás igénybevétele térítésmentes.

Hogyan fordulhatok a Jogsegélyszolgálathoz?

Küldjön e-mailt a jogsegely@dosz.hu e-mail címre, vagy használja a „Kérdés beküldése” funkciót.

Telefonos jogsegélyszolgálatot nem kínálunk. Amennyiben mégis telefonon szeretne egyeztetni jelezze ezt számunkra egy e-mailben és igényét kiközvetítjük a szolgálatot üzemeltető ügyvédi irodának, akik térítés ellenében felveszik Önnel a kapcsolatot.

Kérdés beküldése előtt kérjük olvassa el Adatkezelési Tájékoztatónkat.