XXVII. Tavaszi Szél Konferencia – Sajtótájékoztató

Az Óbudai Egyetem adott otthont május 3-tól a hazai doktori képzésben résztvevők legnagyobb eseményének, a Tavaszi Szél Konferenciának. A rendezvényt megelőzően Dr. Hankó Balázs, a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) felsőoktatásért, innovációért, szakképzésért és felnőttképzésért felelős államtitkára, Prof. Dr. Kovács Levente, az Óbudai Egyetem rektora, valamint Molnár Dániel, a Doktoranduszok Országos Szövetségének (DOSZ) elnöke péntek délelőtt sajtótájékoztató keretében nyilatkoztak.

Dr. Hankó Balázs, a KIM felsőoktatásért, innovációért, szakképzésért és felnőttképzésért felelős államtitkára: „A HU-rizont program 8 milliárd forint keretösszeggel támogatja, hogy kiváló magyar műhelyek vezetésével olyan nemzetközi kutatási projektek induljanak a világ legkiválóbb egyetemeinek és kutatóintézeteinek közreműködésével, melyek Magyarország és a nagyvilág számára egyaránt fontos társadalmi és gazdasági kihívások megoldására fókuszálnak” - mondta pénteken Budapesten. A bővülő ösztöndíjakról szólva felidézte: létrehozták az Egyetemi Kutatói Ösztöndíj Programot (EKÖP), ennek keretét nyolc és fél milliárd forintról tíz milliárd forintra bővítették. Ez az Új Nemzeti Kiválósági Programot (ÚNKP) és a Kooperatív Doktori Programot (KDP) építi egybe - tette hozzá. Az államtitkár emlékeztetett, hogy létrehozták a Doktorandusz Kiválósági Ösztöndíj Programot is, melyet a jövőben készek bővíteni és erősíteni.

Prof. Dr. Kovács Levente, az Óbudai Egyetem rektora: „Büszke vagyok arra, hogy a kutatásfejlesztés és doktori képzés területén is jelentős eredményeket értünk el az utóbbi öt évben. Mindezért sokat is tettünk: megdupláztuk doktori hallgatóink ösztöndíját, és ezenfelül kiegészítő támogatást biztosítunk. A nemzetközi doktorandusz hallgatók száma dinamikusan növekszik, közös doktori programokat indítunk amerikai, angol, kínai, japán, vietnámi egyetemekkel. Azon dolgozunk, hogy a sportkarrier is pontot érhessen a doktori képzésben” – hangsúlyozta.

Molnár Dániel, a DOSZ elnöke: „Az idén 30 éves DOSZ 1994 óta látja el a doktori képzésben résztvevők érdekképviseletét és érdekvédelmét. Szervezetünk 2022-ben stratégiai együttműködési megállapodást kötött a KIM-mel. Meghatároztuk azokat az elérendő célkitűzéseket és kulcsterületeket, amelyekben a hazai doktori képzés fejleszthető és hozzájárul a fiatal kutatók támogatási rendszerének megerősítéséhez. A KIM támogatásával az együttműködési megállapodásban rögzített legfőbb célkitűzéseinket teljesítettük. A szervezet. elkötelezett a fiatal kutatók szakmai és anyagi megbecsülése iránt, ezért továbbra is a doktori képzésben résztvevők támogatási lehetőségeinek bővítésén dolgozunk.” ­– fogalmazott az elnök. „A DOSZ a tudományszervezésben is jelentős szerepet vállal, hiszen a szervezet 1997 óta rendezi meg a fiatal magyar kutatók „világtalálkozóját”, a Tavaszi Szél elnevezésű nemzetközi tudományos konferenciát, amely az utóbbi években tartalmilag jelentősen kibővült és a klasszikus konferencia lehetőségek mellett unikálissá vált.” – emelte ki a DOSZ elnök.

A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) új pályázata 8 milliárd forint keretösszeggel támogatja, hogy kiváló magyar műhelyek vezetésével olyan nemzetközi kutatási projektek induljanak a világ legkiválóbb egyetemeinek és kutatóintézeteinek közreműködésével, amelyek Magyarország és ezen keresztül a nagyvilág számára egyaránt fontos társadalmi és gazdasági kihívások megoldására fókuszálnak. A HU-rizont Program a gyakorlatban is hasznosítható eredmények elérésének követelményével társul, és innovatív megoldások kidolgozásával segíti a magyar egyetemek piaci szemléletének erősödését és nemzetközi.

A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alapból elnyerhető támogatás a kutatás-fejlesztési projektek teljes költségvetését, tehát a magyar intézmények és a társult partnerekként bevont külföldi résztvevők költségeit egyaránt fedezi. Az egy projektre elnyerhető támogatás felső határa 400 millió forint.

A magyar egyetemi kutatócsoportok a Neumann János Program (NJP) három fókuszterületén belül kilenc tématerület közül választhatnak, és két hónap áll rendelkezésükre, hogy európai vagy Európán kívüli kollégáikkal kidolgozzák innovatív koncepciójukat.

A pályázatokat 2024. július 5-ig lehet benyújtani.

A HU-rizont Program részeként támogatott, 24-36 hónapig tartó együttműködések további célja, hogy stratégiai fontosságú nemzetközi partnerségek kialakulását indítsák el, és felkészítsék a magyar kutatókat arra, hogy akár nagy létszámú nemzetközi projekteket is képesek legyenek vezetni a későbbiekben.

A pályázati felhívás elérhető az NKFIH honlapján.