XXVII. Tavaszi Szél Konferencia – Összefoglaló

Az idei évben immár 27. alkalommal került megrendezésre a Doktoranduszok Országos Szövetségének (DOSZ) nemzetközi tudományos eseménye, a Tavaszi Szél Konferencia. Az esemény szervezési jogát idén az Óbudai Egyetem nyerte el, így a multidiszciplináris konferenciának 2024. május 3-5. között Budapest adhatott otthont.

A 27. Tavaszi Szél Konferencia ünnepélyes megnyitóján köszöntőt mondott:

Prof. Dr. Kovács Levente, az Óbudai Egyetem rektora: Az esemény rangját és jelentőségét tükrözi, hogy határon túli, felvidéki, vajdasági, erdélyi egyetemről, valamint a világ minden égtájáról érkeztek fiatal kutatók és doktoranduszok. Az esemény kiváló lehetőséget teremt arra, hogy a jövő műszaki értelmiségi nemzedéke megossza egymással kutatási eredményeit, tapasztalatait, valamint, hogy új kapcsolatokat építhessen a tudományos közösségben – fogalmazott rektor úr. „Az egyetem jelentős eredményeket ért el a kutatásfejlesztés és doktori képzés területén az utóbbi öt évben”. Emlékeztetett: „Megdupláztuk doktori hallgatóink ösztöndíját, és ezenfelül kiegészítő támogatást biztosítunk számukra. A nemzetközi doktorandusz hallgatók száma dinamikusan növekszik, közös doktori programokat indítunk számos kiemelkedő nemzetközi egyetemmel” – tette hozzá Prof. Dr. Kovács Levente.

Bódis László, a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért felelős helyettes államtitkárának beszédében elhangzott, a kormány tavaly meghirdetett innovációs programjában, a Neumann János Programban hét kiemelt intézkedést határoztak meg a doktori képzés vonatkozásában. Ezek közé tartozott, hogy megerősítették a kiválósági alapú ösztöndíjakat, nagyobb autonómiát biztosítottak a felsőoktatási intézményeknek, valamint létrehozták az Egyetemi Kutatói Ösztöndíj Programot, évente 10 milliárd forintos támogatási kerettel. „Ambicionáljuk, hogy a doktori képzések az eddiginél jobban mozduljanak el az iparral, a gazdasággal való együttműködés irányába. Ennek érdekében a munkáltatók adókedvezményt kapnak a PhD-képzésben részt vevő foglalkoztatottak után, és lehetőséget teremtettünk arra, hogy a tudományos teljesítmény mellett az innovációs teljesítményt is ismerjék el a képzőhelyek az előmenetel tekintetében. Emellett a hitelképesség és a nyugdíjbeszámítás tekintetében is előreléptünk” ­ – fogalmazott a helyettes államtitkár.

Molnár Dániel, a Doktoranduszok Országos Szövetségének elnöke: „Közel harminc éve született meg az a gondolat, hogy a doktoranduszok és fiatal kutatók egy országosan is kiemelkedő multidiszciplináris tudományos konferencia keretében mutathassák be legújabb tudományos eredményeiket” – mondta elnök úr, aki felidézte a három évtizeddel ezelőtti alapítását ünneplő szervezet eredményeit. Hozzátette: „Azért dolgozunk, hogy a fiatal kutatókat szakmai és anyagi megbecsülés övezze. Az elmúlt időszakban számos olyan pályázati konstrukció nyílt meg a fiatal kutatók előtt, melyek ösztönzik a doktoranduszokat, továbbá segíti annak a célnak az elérését, hogy a hazai kutatói utánpótlás biztosításával is növekedjen a magyar gazdaság versenyképessége.”

Viktor Patrik, az Óbudai Egyetem Doktorandusz Önkormányzat elnöke: „A tudományos összejövetel különlegessége sokszínűségében rejlik, hiszen olyan tudományterületek és tudományágak közötti együttműködéshez vezethet, amelynek kialakulására másutt sokkal kisebb az esély. A konferencia fókuszában idén a multidiszciplináris megközelítések és az új tudományos együttműködések állnak. Hiszünk benne, hogy a tudományos határok átlépése és a különböző diszciplínák közötti párbeszéd elősegít a körülöttünk lévő világ mélyebb és szélesebb körű megértését, valamint új megoldásokat hozhat a globális kihívásokra” – fogalmazott.

Az ünnepélyes megnyitón köszöntőt mondott:

Dr. Csépe Valéria professzor asszony, a Magyar Felsőoktatási Akkreditációs Bizottság ügyvivő elnöke

Dr. Borhy László professzor úr, a Magyar Rektori Konferencia elnöke

Dr. Benyó Zoltán professzor úr, az Országos Doktori Tanács elnöke

Dr. Szabó István, a HUN-REN Központ stratégiai és innovációs vezérigazgató-helyettese

A köszöntőbeszédeket követően az ünnepélyes megnyitó keretében együttműködési megállapodást írt alá a Nemzeti Innovációs Ügynökség (NIÜ) és a Doktoranduszok Országos Szövetsége (DOSZ). A dokumentumot a NIÜ részéről Bódis László vezérigazgató, a DOSZ oldaláról Molnár Dániel elnök látta el kézjegyével.

A program további részében Dr. Csépe Valéria professzor asszony „MI a felsőoktatásban” című plenáris előadását hallgathatták meg a résztvevők.

A megnyitó keretein belül került sor a DOSZ Nagykövetek megbízóleveleinek ünnepélyes átadására, melyben közreműködött dr. Pap Eszter Krisztina, a Külgazdasági és Külügyminisztérium Kulturális és Tudománydiplomáciai Főosztályának vezetője, Molnár Dániel DOSZ elnök, illetve Dr. Bencze Norbert nagyköveti rendszerért felelős elnöki megbízott.

A konferencia programját idén már online mobil applikációnkon, a PhD Events-en is nyomon követhették a résztvevők és az érdeklődők. Az alkalmazás ingyenesen letölthető az AppStore-ból és a Google Play Áruházból.

A konferenciára, mint minden évben, idén is nagy érdeklődés mutatkozott, hiszen közel 600 résztvevői regisztráció érkezett be. Az Óbudai Egyetemen idén 21 szekció 59 alszekciójában, továbbá több mint 60 poszter formájában mutatták be a fiatal kutatók kutatási témájukat és eredményeiket. Az alszekciók legjobbjait az egyes alszekciókban helyet foglaló elnökök egy előzetesen összeállított pontozási rendszer alapján választották ki, így az Ünnepélyes Díjátadó során kioszthattuk a legjobb előadóknak járó díjakat.

A rendezvényen készült fotók FB oldalunkon tekinthetők meg.

Találkozzunk jövőre a XXVIII. Tavaszi Szél Konferencián!

A rendezvény támogatói: Óbudai Egyetem, Kulturális és Innovációs Minisztérium, Külgazdasági és Külügyminisztérium, Magyar Nemzeti Bank, Hunexpert