Tájékoztatás az Erasmus+ programok korlátozása kapcsán

A Doktoranduszok Országos Szövetsége a Felsőoktatási Kollégiumok Országos Szövetségével, a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájával, valamint a Nemzeti Ifjúsági Tanáccsal összefogva az Európai Parlamenthez fordult a modellváltó felsőoktatási intézményeket érintő Erasmus korlátozások ügyében. A szervezetek hallgatói-doktoranduszi közösség véleményének becsatornázása érdekében országos fórumsorozatot kezdeményeztek. Az akciót az európai ernyőszervezetünk, a Eurodoc tagjai felé is kommunikáltuk a 2023. június 9-10-i éves közgyűlés céljából megrendezett többnapos szakmai eseményen.

Mint ismeretes, a Tanács (EU) 2022/2506 végrehajtási határozata (2022. december 15.) alapján nem kaphatnak friss támogatásokat az Európai Unió által finanszírozott Erasmus+ együttműködési és oktatási csereprogramból és a Horizont Európa kutatási és innovációs keretprogramból azok a magyarországi oktatási intézmények, melyek közérdekű vagyonkezelő alapítványi formában működnek, vagy amiket ilyen alapítványok tartanak fenn.

Az elmúlt hónapokban több ígéret érkezett azzal kapcsolatban, hogy a helyzet megnyugtatóan rendeződhet, így a programokban a közeljövőben részt venni kívánó doktoranduszok mobilitását és kutatási projektekben való részvételét nem fogja akadályozni a korlátozás, azonban a Magyarország és az Európai Unió közötti kétoldalú tárgyalások az elmúlt időszakban sem jutottak nyugvópontra.

A hazai ifjúsági szervezetekből álló partnerség az Európai Parlament Petíciós Bizottságához fordult, ahol bármely tagállam bármely állampolgára vagy szervezete kezdeményezhet akciót egy, az unió polgárait érintő kérdésben. Az együttműködő szervezetek benyújtották petíciójukat a Bizottság felé, amelyet a felsőoktatási fórumokat követően folyamatosan kiegészítenek a fiatalok meglátásaival és azokat javaslatokká alakítják.

Mindezek okán az együttműködő szervezetekkel közösen szükségét éreztük annak, hogy kihangsúlyozzuk az érintett csoportok véleményét. Petíciónk célja, hogy az Európai Parlament vizsgálja meg az Erasmus+ és Horizont Európa programok leállításának körülményeit és amennyiben helyesnek ítélik, lépjenek fel a helyzet rendezése érdekében. Fórumsorozatunk célja, hogy az érintett hallgatók és doktoranduszok véleményét, megközelítéseit összegyűjtsük és széles körben kommunikáljuk. További információ az eseményekről az intézményi doktorandusz képviselet felületein található. Az eseménysorozat eredményeit, illetve az elhangzottak összesítését közzétesszük honlapunkon és közösségi felületeinken, valamint kiegészítésként a petíciónkhoz is csatolni fogjuk.

Bízunk abban, hogy akár jelen kezdeményezésünktől függetlenül is, minél hamarabb megoldás születik a felmerült problémák kezelésére, ezzel is biztosítva több tízezer érintett hallgató, illetve fiatal kutatótársunk mobilitásának és tudományos tevékenységének jövőbeni sikerességét.