FELHÍVÁS: Színház és néző konferencia

Konferencia-felhívás

Színház és néző
címmel

Színháztudományi konferenciát szervezünk
az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karán
2018. március 8-án (csütörtökön) 10.00 órától

A konferencia célja, hogy lehetőséget biztosítson előadásának megtartására minden olyan kutatónak, oktatónak, doktorandusznak és mesterképzésben résztvevő hallgatónak, aki a színházelmélet és/vagy a színházi gyakorlat bármely aspektusával foglalkozik.
Eugenio Barba elhíresült megfogalmazásában „a színház, mint művészet legfőbb alapanyaga a néző és előadó/performer közötti energia/viszony”. A konferencia központi témája a néző, a nézői tekintet illetve a színház és a néző viszonyának különféle megközelítési módszereinek kutatása, de további színházelméleti témát is szívesen fogadunk. Olyan fórumot akarunk teremteni, ahol tudományos szempontból és gyakorlati tapasztalatok alapján egyaránt beszélhetünk arról, hogy a nézők vagy potenciális nézők színházi előadásokhoz való viszonyulása miként képes a közönség összetétele, elvárásai vagy előzetes felkészültsége szerint változni. A konferencia minél tágabb kontextusában szeretné körüljárni azt, hogy milyen jellegzetességeket mutatnak a különféle színházi aktivitásokban megjelenő nézői szokásrendek, illetve azok alakulásának tendenciái.
Merre tart ma a színház-szociológia a magyarországi és a nemzetközi kutatásban? A kortárs színházi alkotások milyen viszonyban vannak, hogyan értelmeződnek az interkulturális kutatások szempontjából? Milyen nézőkkel kapcsolatos felmérések készültek, készülnek, s milyen szempontrendszerek alapján a színházak és a színházi fesztiválok művészi és gazdasági előrelépése érdekében? Milyen mértékben és hogyan változnak a színházi szokások, illetve a kereslet és kínálat viszonya a tradicionális színházi központoktól távolabb eső területeken (Magyarországon, Kelet-Európában, illetve világviszonylatban)? A különböző korosztályok nézéskultúrájának fejlesztése, ennek magyarországi (művészet) pedagógiai megnyilvánulásai milyen eredményeket értek el eddig, és melyek a további céljaik?

A konferencia előestéjén kerekasztal-beszélgetést tervezünk a témában érintett művészek és tudósok közös részvételével.

Kérjük, hogy jelentkezését, előadásának 1000–2000 karakter terjedelmű absztraktját a szinhaz.nezo@gmail.com e-mail címre 2018. január 31-ig legyen szíves eljuttatni! (Jelentkezésében adja meg nevét, beosztását/titulusát, munka- és/vagy tanulmányainak helyét, előadásának tervezett címét, e-mail címét és telefonszámát!)
A konferenciánkra 15–20 perces előadásokat várunk.
A konferencia anyagából tanulmánykötetet tervezünk megjelentetni 2018. december 31-ig.. A publikálásra szánt kéziratok leadási határideje 2018. június 30.

A konferencia szervezői és házigazdái: az ELTE BTK Filozófiatudományi és Irodalomtudományi Doktori Iskoláinak doktoranduszai.
 

Budapest, 2017. október 22.


                                    DOSZ FITO és ITO