Rekordlétszám az Educatio Kiállításon

Immár 18. alkalommal rendezték meg 2018. január 18-20. között az Educatio Nemzetközi Oktatási Szakkiállítást a Hungexpo "G" csarnokában. A kiállítás rekordot döntött, ugyanis összesen 52 500 érdeklődő látogatott ki a három napos, 15 ország 150 kiállítóját felvonultató felsőoktatási seregszemlére, mely azzal a céllal jött létre, hogy választ adjon a felsőoktatással kapcsolatos kérdésekre és összekapcsolja a hazai, valamint nemzetközi felsőoktatásban résztvevő szereplőket.

Az idei évben a Doktoranduszok Országos Szövetsége önálló standdal jelent meg a kiállításon, ahol a szövetség elnöke, elnökhelyettese, elnökségi tagjai, tudományos osztályok elnökei és képviselői, valamint a szövetség munkatársai tájékoztatták a doktori képzés iránt érdeklődőket.

A stand népszerűségét jól mutatja, hogy a három napos kiállítás során rengeteg érettségi előtt álló fiatal, továbbá alap- és mesterszakos, valamint osztatlan képzésben részt vevő hallgató érdeklődött a kutatói pálya iránt és az abban rejlő lehetőségekről. A DOSz standjához a doktori képzésben részt vevő doktoranduszok is nagy számban látogattak el, akik főként a komplex vizsgáról, fokozatszerzési eljárásról, külföldi ösztöndíjakról és a szövetség tevékenységéről, rendezvényeiről érdeklődtek. A stand munkájában résztvevők személyes élményeiket és tapasztalataikat megosztva igyekeztek minden kérdést megválaszolni és segítséget nyújtani az útkeresésben.


„Azt gondolom, hogy a Doktoranduszok Országos Szövetségének részvétele az Educatio Nemzetközi Oktatási Szakkiállításon több szempontból is előnyös, illetve fontos volt. Egyrészről, mint a doktori képzésben részt vevők országos érdekképviselettel, illetve tudományszervezéssel foglalkozó szervezeteként adhattunk tájékoztatást az idén több mint félszázezer látogatót vonzó kiállításon. Másrészről bemutathattuk a szövetség tudományos osztályainak széleskörű tudományszervezési portfólióját is. Mindezek mellett nem titkolt szándékunk volt, hogy már a közoktatásban részt vevő hallgatók körében is megismertessük, illetve promotáljuk a kutatói életpályát, hiszen nagyon fontos lenne egy olyan többszintű tehetséggondozási program kidolgozása, ahol a hallgatót a középiskolai évei végétől egészen, akár a doktori képzésig kísérünk, ami egyfajta tudományos életpályamodell alapjaként is szolgálhat. Mindezek mellett az Educatio kiváló platformot teremtett arra is, hogy a hazai, illetve a nemzetközi felsőoktatásban résztvevő szereplőkkel kapcsolatot tartsunk.”  - mondta Szabó Péter, a Doktoranduszok Országos Szövetségének elnöke.


2018. január 18-án a Bálna Rendezvényközpontban rendezték meg a kiállítás ünnepélyes megnyitóját, ahol Szabó Péter, DOSz elnök képviselte a szövetséget és egyeztetett Maruzsa Zoltán, felsőoktatási helyettes államtitkárral, valamint Gulyás Tiborral, a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának elnökével.

Szintén a kiállításon, a szövetség standjánál került sor a DOSz és a HÖOK Tehetségmentor Program képviselőinek egyeztetésére, melynek fő témáját a tehetséggondozás helyzetének értékelése és a közös együttműködés további lehetőségei jelentették.

Képek itt