Önkéntes lehetőség a Magyar Nemzeti Levéltárban

Ki jelentkezhet?

Családfakutató? Érdekli a paleográfia? Alig várja az 1828-as összeírás közzétételét?

Lenne egy kis szabadideje? Fontosnak tartja a magyar kultúrát? Várjuk a Magyar Nemzeti Levéltár önkéntes programjába!

A Magyar Nemzeti Levéltár önkénteseket keres az 1828-as összeírás (N 26) indexálásának ellenőrzéséhez.

Mi lesz az önkéntesek feladata?

Mesterséges Intelligencia alkalmazásával 2021-ben elkészült a Szabad királyi városok (Civitates) összeírási íveiben szereplő adófizetők nevének átírása.

Mielőtt a Valenciai Műszaki Egyetem szoftvere feldolgozná az összeírás teljes anyagát, az eddig elvégzett átírás felülvizsgálatát tervezzük. A humán intelligencia adottságait kihasználva, az önkéntesek nélkülözhetetlen munkája által a szoftver kézírás felismerőképessége tovább javítható, a végleges eredmény pontosítható.

Miért pont a szabad királyi városok?

A teljes összeírásban mintegy száz különböző kancelláriai kézírás ismerhető fel.

A szabad királyi városok Magyarország szinte minden régiójában megtalálhatók voltak, így kézírás szempontjából a rájuk vonatkozó összeírásoldalak tartalma reprezentatív, hűen tükrözi az összeírás egészének kézírásképét. Ezen oldalak átírásával biztosítható a program szempontjából legkedvezőbb oldalak indexálása.

Hogyan történik az ellenőrzés?

Az átírt nevek jóváhagyása és esetleges javítása a három hónapos program során online végezhető bármilyen helyszínről, bármely időpontban. Leendő önkénteseinktől fejenként minimum 50 oldal átírásának ellenőrzését kérjük.

Az összeírás ívei átlagosan20 nevet tartalmaznak. Az ellenőrző szoftver használatát, az önkéntesek munkáját a levéltárosok helyszíni bemutatókkal, szórakoztató feladványokkal, megbeszélésekkel segítik.

Miért érdemes részt venni a programban?

A programba jelentkezők egy izgalmas, modern kihívásokkal teli 21. századi nemzetköziprojektben vehetnek részt. Önkénteseinknek lehetőségük nyílik új ismeretek, újismeretségek szerzésére, munkájukkal a magyar kultúra ügyét tevékenyen támogatják.

A program zárásaként önkénteseink között fődíjat sorsolnak ki.

Emléklap és levéltári ajándék minden résztvevőnek. Ismerkedjen meg a Mesterséges Intelligencia által kínált új lehetőségekkel!

Várjuk jelentkezését!

További részletek: a https://mnl.gov.hu/european_digital_treasures weboldalon vagy az atiras@mnl.gov.hu e-mail címen.