Nagy sikerrel zajlott le a XXVI. Tavaszi Szél Konferencia (Miskolc, 2023. május 5-7.)

Az idei évben immár 26. alkalommal került megrendezésre a Doktoranduszok Országos Szövetségének (DOSZ) nemzetközi tudományos eseménye, a Tavaszi Szél Konferencia. Az esemény szervezési jogát idén a Miskolci Egyetem nyerte el, így a multidiszciplináris konferenciának 2023. május 5-7. között Miskolc városa adhatott otthont.

A háromnapos rendezvény a tudás- és technológia-transzfer újabb csatornája, ezért célja az is, hogy a tudományos élet új generációinak eredményeit megismertesse a versenyszféra reprezentatív képviselőivel. A szekcióüléseken és a szakmai programokon túl közösségi, valamint kulturális programok is várták a résztvevőket.

A 26. Tavaszi Szél Konferencia ünnepélyes megnyitóján köszöntőt mondott:

Prof. Dr. Horváth Zita, a Miskolci egyetem rektora: „Nagy megtiszteltetés számunkra, hogy harmadik alkalommal adhatunk otthont ennek a nívós konferenciának. A felsőoktatásban a doktori képzés a csúcs, ami eljuttatja a fiatalokat a tudománnyal való foglalkozáshoz. Hét doktori iskola működik a Miskolci Egyetemen. Három nemzetközi rangsoron is jó helyen szerepelünk egyetemünkkel, ami a doktori iskoláinknak is köszönhető" – fogalmazott a rektor asszony. „Ma már nemcsak a szűk elitet képezzük itt, hanem gyakorlati képzésekkel a munkaerőpiacra is dolgozunk, ugyanakkor a tudományok működésének fellegvára is vagyunk. Egyetemek nélkül nem megy, sem az országnak nincs jövője, de a tudomány fenntarthatósága sem létezik. A doktorandusz hallgatók alakítják ki a leendő tudósok generációját. Jó szerencsét! Vivat Academia, vivat Miskolci Egyetem!"

Lengyel Miklós, a Külgazdasági és Külügyminisztérium képzésekért, ösztöndíjprogramokért és tudománydiplomáciáért felelős helyettes államtitkára angol nyelven beszélt arról, hogy a külföldi diákok számára előnyös választás a Miskolci Egyetem, majd a hazai egyetemi cserediák programokat foglalta össze, illetve a helyi doktorandusz és karrier lehetőségekről is szólt.

Prof. Dr. Heidrich Balázs, a Magyar Rektori Konferencia alelnöke angol nyelvű köszöntőjében elárulta, hogy ő is a Miskolci Egyetem doktorandusz hallgatója volt. Majd összefoglalta, hogy véleménye szerint mitől válik valaki jó kutatóvá: „Szenvedélyesen kell szeretnie az általa választott tudományterületet, együttműködési készséggel szükséges rendelkeznie, és jó partnerekre kell szert tennie.”

Prof. Dr. Csépe Valéria, a Magyar Felsőoktatási Akkreditációs Bizottság (MAB) elnöke: „A Tavaszi Szél Konferencia folyamatosan fejlődik, színvonala emelkedik. Még a koronavírus időszakában is megtartottuk online. A rendezvény népszerű a külföldi doktorandusz hallgatók körében. Használják ki ezt a rendezvényt arra, hogy megismerjék a várost" - javasolta a MAB elnöke videóüzenetben.  „A MAB olyan politikamentes közhasznú szervezet, amelynek missziója a magyar felsőoktatás színvonalának elfogulatlan értékelése és minőségének biztosítása. A MAB nemzetközileg is elismert. Figyelmünk kiterjed a doktori képzés tartalmára és összehangolására. Kiemelt szempont a hallgató központúság. Az Oktatási Hivatal és a Magyar Rektori Konferencia konzorciumi partnerünk, abban, hogy megteremtsük a jogszabályi hátterét a magyarországi egyetemek alkalmazkodását a nemzetközi és európai uniós elvárásokhoz."

Molnár Dániel, a Doktoranduszok Országos Szövetségének elnöke: „Hálásak vagyunk azért, hogy a Miskolci Egyetem befogadta ezt a nagy múltú konferenciát! A szervezet 1994 óta látja el a doktoranduszok érdekképviseletét és érdekvédelmét. 1997-ben szervezték meg először a Tavaszi Szél Konferenciát, amely multidiszciplináris jelleggel fogja össze a különböző tudományterületek doktorandusz hallgatóit. Két alkalommal online szerveztük meg a konferenciát a koronavírus ideje alatt, amiből a 2021. évi szintén a Miskolci Egyetem szervezésében valósult meg." – fogalmazott beszédében a DOSZ elnöke. „Bennünk, doktoranduszokban közös a kíváncsiság és az, hogy mindannyian szeretünk a saját tudományterületünkbe belemélyedni. Bízom benne, hogy ezen az eseményen meg tudjuk osztani egymással az eredményeinket, és ez új inspirációt adhat a kutatásokhoz."

Erdei László, a Miskolci Egyetem Doktorandusz Önkormányzatának elnöke: „Éppen egy évvel ezelőtt fogalmazódott meg a pécsi Tavaszi Szél Konferencián az az érzés, hogy hiányérzetünk van a 2021-es online keretek közé szorított megvalósítás miatt. Bár sokat tanultunk belőle" - osztotta meg gondolatait a Miskolci Egyetem Doktorandusz Önkormányzatának elnöke. „A konferencia célja az, hogy sok tudományterület képviselői találkozhassanak egymással. Itt olyan kapcsolatokat lehet kiépíteni, ami a későbbiekben is hasznos lehet. A közel négyszáz résztvevő majdnem egy negyede a műszaki szekcióba esik, aminek Miskolcon kifejezetten nagy hagyományai vannak. Terveztünk egy lillafüredi látogatást is a programba. A megnyitó fontos része lesz még az egyetem nagyköveteinek kinevezése is, akiknek lényeges szerepe van a nemzetközi képzéseinkben."

A köszöntőbeszédeket követően Bencze Norbert, a DOSZ külügyekért és nagyköveti rendszerért felelős alelnöke osztotta meg gondolatait: „A DOSZ nemzetközi stratégiájának fókuszában a magyarországi doktori iskolákban tanuló nemzetközi doktoranduszok támogatása, integrálása, a magyar fiatal kutatói közeg nemzetköziesítése, hidak és közösségek építése áll. Ennek támogatására hoztuk létre a 2021/2022-es évben – először pilot jelleggel – a Nagyköveti Rendszert.”

A megnyitó keretein belül került sor a DOSZ Nagykövetek megbízóleveleinek ünnepélyes átadására, ahol közreműködött Lengyel Miklós (KKM helyettes államtitkár), Molnár Dániel (DOSZ elnök), valamint Bencze Norbert (DOSZ alelnök).

A konferenciára, mint minden évben, idén is nagy érdeklődés mutatkozott, hiszen több mint 400 résztvevői regisztráció érkezett be. A Miskolci Egyetemen idén 22 szekció 48 alszekciójában, továbbá több mint 50 poszter formájában mutatták be a fiatal kutatók kutatási témájukat és eredményeiket. Az alszekciók legjobbjait az egyes alszekciókban helyet foglaló elnökök egy előzetesen összeállított pontozási rendszer alapján választották ki, így az Ünnepélyes Díjátadó során kioszthattuk a legjobb előadóknak járó díjakat. A helyezésekről készült összesítő táblázat ITT érhető el.

Az eseményről készült képek megtekinthetők közösségi média felületeinken.

Találkozzunk jövőre a XXVII. Tavaszi Szél Konferencián!

A rendezvény támogatói: Miskolci Egyetem, Emberi Erőforrás Támogatáskezelő, Nemzeti Tehetség Program, Neumann János Nonprofit Közhasznú Kft., Kulturális és Innovációs Minisztérium, Külgazdasági és Külügyminisztérium, Magyar Nemzeti Bank, Hunexpert.