Megtartotta alakuló ülését a DOSz Irodalomtudományi Osztálya

Május 24-én az ELTE BTK campusán megtartotta alakuló ülését a DOSz Irodalomtudományi Osztálya, ambiciózus tudományszervezési feladatokat tűzve maga elé.[bevezeto_vege]
 
 

Osztályunk első ülésén a hat magyarországi irodalomtudományi doktori iskolából hármat is képviseltek személyes jelenlétükkel a résztvevők: Bányai Tibor Márk (PTE), Jászay Dóri (ELTE), Majoros Györgyi (PPKE), Mikecz Miklós (ELTE), Pál-Lukács Zsófia (PTE), Szép Eszter (ELTE), Tamás Péter (ELTE), Váradi Ábel (ELTE). Emellett Debrecent is képviselik (ezúttal távol maradni kényszerült) tagok, Szegedről és Miskolcról pedig folyamatban van a munkatársak keresése – így onnan fokozottan várjuk a szervezői feladatokat kedvelő jelentkezőket.

Az esemény Tamás Péter osztályelnök köszöntőjével vette kezdetét, ami után Szávay László, a DOSz tudományos osztályok szervezéséért felelős elnökségi tagja részletesen ismertette a DOSz tevékenységét, illetve beszámolt az osztályok szervezésének aktuális állásáról és a rájuk váró közös feladatokról.

A működésünkkel kapcsolatos hivatalos kérdések – mint az ügyrend – tisztázása után áttértünk az ülés legfontosabb pontjára, az osztályunk terveiről szóló megbeszélésre. Az elektronikus formában már előzetesen is megkezdett vitát a személyes jelenlétnek köszönhetően még élénkebben folytathattuk. Az értekezlet végére abban állapodtunk meg, hogy egyik ambiciózus tervünkről sem mondunk le, de annak érdekében, hogy a legfontosabbakra minél több figyelmet és időt tudjunk fordítani, néhányat hosszabb távon fogunk megvalósítani. A következőkkel viszont már ebben a félévben is találkozni fognak a PhD-hallgatók: szervezni fogunk egy nemzetközi (a határon túli doktoranduszokat is megszólítani kívánó) konferenciát, mely lehetőséget ad az intézményeken átívelő szakmai kapcsolatok kialakítására, útnak indítunk egy idegen és magyar nyelvű publikációs lehetőséget biztosító tanulmánykötet-sorozatot, és létrehozunk egy folyamatosan frissülő honlapot, melyre fel fog kerülni minden határidő és tudományos esemény, mely a hallgatókat érintheti.

Mivel ezek a célok a doktoranduszok közös érdekeit szolgálják, biztos vagyok benne, hogy megvalósításuk sikeresen meg fog történni, és hogy alakuló ülésünk hiánypótló együttműködés kezdetét jelenti.

 

 

Tamás Péter

Elnök, Irodalomtudományi Osztály