Közlemény

2023. szeptember 20-án az Európai Parlament Petíciós Bizottsága előtt jelent meg a Doktoranduszok Országos Szövetsége, a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája, a Nemzeti Ifjúsági Tanács és a Felsőoktatási Kollégiumok Országos Szövetsége, hogy előadják petíciójukat az ERASMUS+ program magyarországi megvalósítását ért Uniós intézkedésekkel kapcsolatban.

A petícióban a társszervezetek kiemelték, hogy az ERASMUS+ olyan európai érték, amelynek megőrzése és biztosítása minden felsőoktatásban résztvevő uniós polgár számára fontos. A hallgatók és az akadémiai szféra pedig nem eshet áldozatul alapvetően egy tagállam, illetve az Európai Bizottság közötti vitának. A társszervezetek hangsúlyozták a helyzet mielőbbi, technikai megoldással való rendezését.

A petíció tárgyalása során a Bizottság felszólaló tagjai mind egyetértettek abban, hogy a helyzetet mielőbb rendezni szükséges – egyetértve ezzel a petíciót megfogalmazó szervezetekkel –, továbbá az ülésen arra kérték a Bizottságot, hogy tegyen lépéseket az ügy megoldása érdekében.

Az ülés végén a Petíciós Bizottság úgy döntött, hogy a petíciót nyitva hagyja, ezáltal megteremtve a lehetőséget az ügy további tárgyalására és annak mielőbbi, megnyugtató rendezésére.