Közlemény a Magyar Tudományos Akadémiát érintő átalakításokról

A Doktoranduszok Országos Szövetségének közleménye

a Magyar Tudományos Akadémiát érintő átalakításokról


Az Innovációs és Technológiai Minisztérium koncepciója a Magyar Tudományos Akadémia, ezáltal a hazai tudományos élet átalakítását tekintve előremutató. Hisszük, hogy időnként célszerű felülvizsgálni az érvényben lévő rendszer működését és hatékonyságát, a tapasztalatok felhasználásával kisebb­nagyobb mértékű változásokat eszközölni. Ugyanakkor hangsúlyozzuk, hogy a tudományos kutatások eredményességének rendkívül fontos feltétele a hosszú távú kiszámíthatóság, amit a 2018. december 6­án tartott MTA Közgyűlés szintén megerősített, a fiatal kutatók számára nyújtott perspektíva, amely hazánkban tartja azt a szellemi tőkét, amely idővel innováció tekintetében és nemzetközi viszonylatban is számottevő szerephez juttathatja Magyarországot. Mindennek szellemében, a tartós stabilitás megteremtése érdekében, a DOSZ javasolja, hogy az átalakítások során kidolgozásra kerüljön egy tudományos életpálya­modell a fiatal kutatókra és oktatókra vonatkozóan.

Bízunk benne, hogy a minisztériumi stratégia és a tudományos közösség érdekei és nézetei egyeztethetők, hogy a rövid és hosszútávú célkitűzések az adott szakterületek specifikus igényeinek figyelembevételével születnek meg és így hozzájárulnak a hazai kutatások minőségének emeléséhez.

A Doktoranduszok Országos Szövetsége folyamatosan figyelemmel követi az elmúlt félév történéseit és teszi ezt a jövőben is, a fiatal magyar kutatók, így a doktoranduszok, doktorjelöltek és posztdoktorok érdekeit minden körülmények között szem előtt tartva. Ennek jegyében a DOSZ soron következő rendezvényein tájékozódik a doktori képzésben érintettek véleményéről, majd az észrevételek függvényében kezdeményezi egy nagyobb fórum összehívását a téma megvitatására.