Közlemény - Jogszabályváltozás

A Magyar Közlöny 282. száma fontos változásokat eszközölt a doktori képzésben. 2021. január elsejétől a doktori képzés esetében a tanév tizenkét hónapból álló oktatásszervezési időszak lesz, a félév pedig ezzel párhuzamosan minden év szeptember elsejétől január 31-ig, valamint február elsejétől augusztus 31-ig tart majd. A módosításokra abból okból volt szükség, mert a nemzeti felsőoktatásról szóló 2011. évi CCIV törvény (Nftv.) nem választotta el egymástól a graduális és doktori képzést, aminek hatására az utolsó éves doktoranduszok július és augusztus havi ösztöndíj-kifizetésének nem volt megfelelő jogi alapja.

A Doktoranduszok Országos Szövetsége észlelve a problémát jogszabály-módosítási javaslatot dolgozott ki, amelyet eljuttatott az illetékes tárcának, akik változtatás nélkül vették át a szervezet szövegszerű javaslatát.

Az Nftv. 2022. január elsejétől egy szintén jelentős módosításon esik majd át, amely a doktori képzésbe egyénileg felkészülők között egy újabb alkategóriát alakít ki, amely az orvos, állatorvosi, fogorvos vagy gyógyszerész szakon tanuló hallgatók helyzetét javítja majd. E módosításról a 2021 elején megújuló Jogsegély felületünkön részletes tájékoztatást adunk majd.

A jogszabály-módosítás szövege elérhető az alábbi linken: LINK