Konferencia a tudományos szakpolitikák alakításáról és a kutatói diaszpóráról Brüsszelben

Szervezetünk is meghívást kapott Brüsszelbe a RAICEX és a CEBE szervezésében megvalósuló BEScience – Bridging European Science IV konferenciára, amelynek fókuszában a tudomány és a diplomácia kapcsolatai álltak. A diaszpórában élő kutatókat képviselő spanyol, lengyel és cseh szervezetek képviselői és a DOSZ első alkalommal tartottak megbeszélést – egyéb európai szervezetek bevonásával – a diaszpórában élő fiatal kutatók támogatásáról, a kapcsolatépítés és az együttműködés lehetőségeiről.

A RAICEX (Network of Associations of Spanish Researchers Abroad) és a CEBE (Spanish Scientists in Belgium) szervezésében megvalósuló BEScience – Bridging European Science IV konferenciát Brüsszelben, az Európai Tanács Breydel épületében és a brüsszeli Cervantes Intézetben tartották 2023. október 20-án és 21-én. A rendezvény az Európai Unió spanyol elnökségének kapcsán került megrendezésre Brüsszelben, európai fókuszt adva az együttműködési lehetőségeknek. A rendezvény célja az volt, hogy feltárja a tudományos hálózatok lehetőségeit és kihívásait, valamint eszközöket adjon a stratégiák alakításában, amely a szervezetek célkitűzéseinek eléréséhez és azok fenntarthatóságához is hozzájárulnak. A rendezvényen több panelbeszélgetésre került sor neves európai szakértők – kutatók, politikai döntéshozók, gyakorlati szakemberek – részvételével. A beszélgetések fókuszában álltak többek között a tudományos hálózatokban rejlő lehetőségek a kutatási mobilitás és együttműködés fokozására, a tudományos diaszpórák hozzájárulása az európai kutatási és innovációs környezet javításához, a tudományos hálózatok fenntarthatósága és irányítása, az interdiszciplinaritás és az ágazatközi kutatások kihívásai és lehetőségei, a tudományos hálózatok szerepe a tényeken alapuló európai szakpolitikák kialakításában.

A konferencia első napjának programjai előtt a diaszpórában élő kutatókat képviselő szervezetek – a spanyol RAICEX és tagszervezetei, a cseh Czexpats, a lengyel Polonium Foundation -, illetve további szervezetek – a MCAA Marie Curie Alumni Association és a YASAS Young Academies Science Advice Structure – részvételével a diaszpórát megszervezni kívánó szervezetek megtartották első jelenléti találkozójukat. A megbeszélésen a szervezetek bemutatkoztak, és ismertették főbb célkitűzéseiket, aktuális kihívásaikat. A szervezetek több együttműködési pontot találtak a pályázatok és a finanszírozás, valamint a jó gyakorlatok megosztása területén. A rendezvényen a szervezetet a DOSZ külügyi alelnöke, Bencze Norbert képviselte, aki ismertette, hogy a szervezet egyik tervezett projektje a „Hazatérő tudás” program továbbvitele, amelynek keretében össze kívánjuk fogni a Magyarországon kívül élő, tanuló és kutatást folytató doktoranduszokat és fiatal kutatókat, és szeretnénk megerősíteni az anyaországgal való tudományos-szakmai együttműködésüket, amelyből mind ők, mind a magyarországi közösségek is profitálhatnak. A szervezetek megállapodtak abban, hogy a jövőben aktív együttműködést alakítanak ki, és „Science Diaspora Networks Union” munkacímen egyelőre informális csatornát hoznak létre egymás támogatására.

A konferencián és azt megelőző beszélgetésen is lehetőség nyílt arra, hogy a DOSZ ismertesse az Erasmus+ és a Horizont Európa programok finanszírozásával kapcsolatos, Magyarország és az Európai Unió közötti vitákat, valamint megerősítse álláspontját – amelyet 3 másik szervezettel az Európai Parlament Petíciós Bizottsága előtt is képviselt –, mely szerint a doktoranduszok, a fiatal kutatók és az akadémia szféra nem eshet áldozatául a két fél közötti vitának. A résztvevő szervezetek és szereplők megerősítettek minket abban, hogy a mobilitás és a kutatás határtalansága európai alapérték, amelyhez biztosítani kell a hozzáférést minden doktorandusz és kutató számára is.

A konferenciáról további információk ezen a linken olvashatók.