III. DOSz-MTO kirándulás és kihelyezett osztályülés Pakson

 Szakmai beszámoló
III. DOSz-MTO kirándulás és kihelyezett osztályülés Pakson
 
A Műszaki Tudományok Osztálya 2015. június 21-től 22-ig paksi tanulmányútra és kihelyezett osztályülésére hívta tagjait. A részvétel igen vegyes a régóta több fórumon beharangozott eseményre, osztályunk tagjain kívül a fennmaradó helyek feltöltésére más osztályok tagjait is szívesen láttuk. Ennek ellenére a műszakis jelentkezők létszáma sajnos alulmúlta a várakozásainkat így lehetővé tettem a rendezvényre érkezők számára, hogy kísérőt hozzanak magukkal.
A rendezvény első programja június 21.-én a közös ebéd után tartott kötetlen, interaktív, műszaki témájú nemzetközi publikációs (IEEE) ismeretek átadását és bővítését célzó tréning volt. Az előadást Lukács Eszter az IEEE berlini munkatársa prezentálta.
 
 
A nap folyamán megtartásra került osztályülésünk is. Ennek keretében Cseh Dávid elnök tájékoztatta a jelenlévőket a DOSz küldöttgyűlésének a felső oktatási törvénymódosító tervezetével kapcsolatban foglalt álláspontjáról, valamint beszámolt a Tavaszi szél konferencia történéseiről. Az elnök kérte a résztvevőket, hogy minél nagyobb létszámban képviseljük az osztályt az augusztusban, Pécsett megrendezendő DOSz Nyári táborban. Szó esett a Fiatal tudósok estje rendezvény sorozattal kapcsolatos feladatokról is.
Az estét a Fabro pincében fejeztük be ahol közösen megvacsoráztunk, meghallgattuk a pince történetét és meg kóstoltuk vendéglátónk zászlós borait.
 
 
A kirándulás során látogatást tettünk a Paksi Atomerőműbe, ahol betekintést nyerünk a Magyarország energiatermelésének jelentős hányadát adó erőmű életébe. (2014-ben Magyarország áramtermelésének 53,6%-át adta.) Illetve megismertük a biztonságos nyomottvizes reaktor működésének lényegét.
 
 
Ezután ellátogattunk a Paks-Dunakömlődre, ahol egy világ szinten is unikumnak mondható római kori erődítmény rekonstruált változatát tekintettük meg.
 
 
Röviden az erődről: „A világörökség része lehet a római birodalom dunai limes Pannonia szakaszának egyik állomáshelye, Lussonium. A Pakshoz tartozó Dunakömlőd területén, a valamikori Duna-meder fölé magasodó Bottyán-sánc tetején helyezkedik el a késő római erőd, a katonai település Lussonium, Tolna megye egyetlen helyreállított római kori romkertje. A XIX. század óta ismert lelőhelyen az 1969-ben induló régészeti kutatások 1987 óta váltak folyamatossá. Az eddigi kutatások, feltárások során katonai és polgári épületek maradványai kerültek elő. A Kr. u. I. század második felében épült egyszerű, félig földbe mélyített fa, illetve agyagfalú építmények, valamint a III-IV. században emelt kőépületek kerültek felszínre. A kőerőd észak-dél irányú, kiterjedése 249 m, jelenlegi szélessége 30-50 m.”
A tanulmányút alatt a DOSz MTO tagjai eredményes tudományos munkát végeztek az osztály további működésének lehetőségeinek megvitatása mellett. És nem utolsó sorban tették mindezt kellemes baráti hangulatban. Ezért is öröm egy ilyen csapat tagjának lenni. Mindenki várja a következő osztályrendezvényt.
 
Részletes program:
 
Indulás: 2015. június 21.-én 8:00 kor Miskolcról, a búzatéri görög katolikus templom melletti parkolóból.
I. megálló: 11:00 Bp. Keleti pu. Thököly oldali parkolójában, továbbindulás 11:30-ko
II. megálló: 12:30 Székesfehérvár Auchan parkoló
Megérkezés Paksa: 13:30-kor, 13:30tól ebéd,
14:00 szállások elfoglalása
14:15 Lukács Eszter szakmai előadása
17:30 Osztályülés
19:00 Vacsora és borkóstoló a Fabró Pincészetben
 
Június 22 hétfő:
7:00 ébresztő
7:15-től reggeli, szállás elhagyása, bepakolás a buszba
8:00-kor indulás a Paksi Atomerőműbe
8:30 üzemlátogatás,
11:00 kor busszal tovább indulunk Dunakömlődre, ott a római kori erődítmény megtekintése