Hamarosan indul az Egyetemi Kutatói Ösztöndíj Program

Az Egyetemi Kutatói Ösztöndíj Program (EKÖP) a 2016-ban indult Új Nemzeti Kiválóság Program (ÚNKP) folytatása és kibővítése. A 2024 szeptemberétől induló EKÖP-támogatások az anyagiakon túl komoly szakmai elismerést, motivációt és presztízst is jelentenek minden nyertes számára, segítve a felsőfokú tanulmányokat, továbbá az oktatói és kutatói karriert.

Az EKÖP ösztöndíjprogram keretösszege az Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alap tárgyévi kiadási előirányzatának 5%-a, de legalább 10 milliárd forint, amely EKÖP alapkeretből és kooperatív doktori keretből áll.

EKÖP célja

Az EKÖP olyan alap-, mester- vagy doktori képzésben részt vevő hallgatókat, doktorvárományosokat, valamint fiatal oktatókat céloz, akik az egyetemükön eredményes kutatási és alkotói tevékenységet folytatnak.

2024-től az EKÖP keretén belül kerül meghirdetésre a Kooperatív Doktori Program (KDP), amelynek célja, hogy a kutatás-fejlesztés és az innováció területén tovább bővítse azon munkavállalók létszámát – elsődlegesen a kibővített STEM területeken –, akik szakmai ismereteiket a legfrissebb tudományos kutatási eredményekkel kívánják gyarapítani, és elkötelezettek tudásuk társadalmi és gazdasági hasznosításában.

Mennyi az ösztöndíj?

2024 szeptemberétől kezdve havonta nettó 125-250 ezer forint 5-12 hónapon keresztül, a KDP-t elnyert hallgatók pedig havonta nettó 400 ezer forint ösztöndíjat kapnak 24-48 hónapon át.

Mit kell tenni érte?

Az egyetemi évek alatt – témavezetővel – saját kutatást, alkotómunkát végezni, bekapcsolódni egy kutatócsoport munkájába, részt venni az egyetemen zajló tehetséggondozásban és felzárkóztatásban, az önálló tevékenység eredményeit pedig publikációkban, illetve tudományos előadásokban népszerűsíteni.

Pályázz te is az egyetemeden, hogy azt csinálhasd, amiben a legjobb vagy! Nyerd el a rendszeres havi ösztöndíj támogatást, és mutasd meg a világnak, amit létrehoztál!