Csapatépítő paintball napon vettek részt a Hadtudományi és a Közigazgatás-tudományi Osztály tagjai

2014. november 15-én reggel a törökbálinti Patriot Paintball pályán gyűltek össze a Hadtudományi és a Közigazgatás-tudományi Osztályok azon tagjai, akik elég vállalkozó szelleműek voltak, hogy az egész napot a szabadban töltsék és kihívásnak tekintsék a csapatépítő paintball napon történő részvételt.

A programon képviseltette magát a Rendészeti Doktoranduszok Országos Egyesülete és csatlakozott hozzánk a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző karának néhány honvédtiszt-jelölt hallgatója is.

A paintball játék feltalálása az amerikai Bob Gurnsey nevéhez fűződik. A történet szerint Bob gyermekkora dugóspuskás csatái iránti nosztalgiájában egy szűkebb baráti körben szervezte meg az első játékot 1981-ben. Mára már az egész világon elterjed játékká, sőt komoly sporttá vált. A levegővel működő fegyverek 0.68-as kaliberű (kb. 16 mm) "puha" zselatingolyót (olajos ételfestékkel töltve) lőnek ki, amely szilárd felületre érve szétfröccsen és megjelöli a játékost. Az eltalált játékos kiesett a játékból a következő körig. Számos játékvariáció létezik, melyek közül a legalapvetőbb a következő: A két csapat a pálya két ellenkező pontján áll fel, majd hangjelzésre elindulnak, hogy megpróbálják kiejteni az ellenfél játékosait. A győztes az a csapat lesz, amelynek játékosai előbb járnak sikerrel ezen a téren, vagy a forduló végén több játékosa marad fent a küzdőtéren.

Miután mindenki megkapta a védőruházatot és a fegyvereket, egy alapos eligazítás, szabályismertetés és a két csapat sorsolásos kialakítása után, mi is ezzel a játékmóddal kezdtünk a hangulatosan kialakított pályákon, először egy átalakított gyárcsarnokban, aztán a szabadban, ahol autógumikból voltak kialakítva a fedezékek. Mindenki nagy élvezettel vetette bele magát a „harcokba”. Az első kört a piros, a másodikat a sárga csapat nyerte. Érdekes volt látni, ahogy minden játék után egyre nagyobb lett az összhang a csapattagok között, egymást fedezve, segítve haladtak előre. Néhány, ilyen típusú „last men standing” játék után jött az izgalmasabb „capture the flag” verzió. Ebben a csapatok bázisát zászló jelölte. Ezt a zászlót kellett megvédeni, illetve az ellenfél bázisán lévő zászlót megszerezni és az a saját bázisra vinni. Itt is nagy szerepet kapott a csapattagok közötti együttműködés és azt kell, hogy mondjam, nagyon jól teljesített mindenki.

A játék után egy nagyszerű ebéd következett, amelyet osztályunk kiváló szakácstehetséggel megáldott tagja, Prohászka Petra készített. A nagyon finomra sikerült bográcsos paprikáskrumpli az utolsó cseppig elfogyott. Ebéd után a Hadtudományi Osztály ülése következett, amelyen többek között három újonnan jelentkezett doktoranduszt vettünk fel tagjaink közé és megvitattuk a közeljövő feladatait.

A csapatépítő nap nagyszerűen sikerült, a két osztály tagjai jobban megismerhették egymást, a BSc-s hallgatók kezdeti megilletődöttsége is eltűnt, a játék szüneteiben, illetve ebéd közben is tartalmas beszélgetések folytak. Mindenki kicsit fáradtan, itt-ott egy-két találat nyomát fájlalva, de jól lakottan, új élményekkel telve távozhatott. Az biztos, hogy egyöntetű vélemény alakult ki: tavasszal meg kell ismételni ezt a rendezvényt.

 

Berki Gábor

DOSZ Hadtudományi Osztály

elnök