Búcsúzunk tőled, Elnök Úr!

Április 4-én váratlan és megrázó hírt kaptunk, 39 éves korában eltávozott közülünk Dr. Kocsis Miklós, a Doktoranduszok Országos Szövetségének korábbi elnöke.

Dr. Kocsis Miklós - a Pécsi Tudományegyetem docense, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tudományos főmunkatársa, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézetének (MMKI) igazgatója - a Pécsi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Doktori Iskolájában 2010-ben szerezte meg PhD fokozatát. Doktori tanulmányai alatt aktív részese volt a doktorandusz közéletnek, a Doktoranduszok Országos Szövetségének munkájába 2006-tól kapcsolódott be, 2007. január 1-jétől pedig elnökségi tagként vett részt benne. Jogászként elsősorban a szervezet érdekképviseleti tevékenységében fontos szerepet betöltő Jogsegélyszolgálat működését koordinálta. Ekként szerzője volt több olyan szakmai véleményező anyagnak, amely a magyar felsőoktatás - különösen a doktori képzés - működésének javítását célozta. Ebben az időszakban több olyan cikke is született a témában, amelyet a mai napig idéznek a felsőoktatás szerkezete és működése kapcsán.

A szervezet elnökségét 2009-ben vezette egy elnöki cikluson keresztül.

Ezt követően sem távolodott el a DOSZ szervezetétől, ugyanis a Jogsegélyszolgálatot továbbra is vezette, s elévülhetetlen szerepet vállalt abban, hogy Pécsi Tudományegyetemen alakult meg az ország első doktorandusz önkormányzata 2012-ben. Rendszeres résztvevője volt az egyesület közgyűléseinek, valamint a DOSZ állandó rendezvényeinek, ahol a doktori képzés jogi útvesztőiből kalauzolta ki a résztvevőket.

Pécs és a Pécsi Tudományegyetem a későbbiekben több fontos doktorandusz rendezvénynek adott otthont, így 2014-es Mérföldkő Konferenciának, illetve a 2015-ös Nyári Tábornak, ahol immár alumnusként segítette az új nemzedék munkáját, fontos szerepe volt a DOSZ elnökségi utánpótlásának felkészítésében.

Szakmailag felkészült, a kollégáival a közös hangot mindig jól megtaláló, a magyar felsőoktatás fejlesztése iránt elkötelezett kutatót vesztettünk távozásával.

Kedves Miklós!

Megrendülten fogadtuk távozásod, köszönjük a doktoranduszokért végzett munkád, emlékedet megőrizzük. Nyugodj békében!