Bach mindenkinek

Bach mindenkinek – 2015. március 21.  Budapest 10:00-18:00
 
Az esemény: a Bach in the Subways nemzetközi mozgalmat egy New York-i csellista, Dale Henderson indította útjára öt évvel ezelőtt. A kezdeményezés célja, hogy a klasszikus zene barátainak jövő nemzedékét nevelje, közérdeklődést támasztva a művészet iránt. Minden évben, március 21-én, Johann Sebastian Bach születésnapján a zenészek világszerte megünneplik a Bach in the Subways napot azáltal, hogy aluljárókban, nyilvános tereken és mindenki számára nyitott koncerteken Bachot játszanak. A zenélést ellenszolgáltatás nélkül, ajándékként ajánlják fel a hallgatóságnak, s arra invitálják az utca emberét, hogy fedezze fel a klasszikus zene szépségeit. 2015-ben 39 ország 129 városa csatlakozott a mozgalomhoz, köztük Budapest is a Doktoranduszok Országos Szövetsége Zenetudományi Osztálya, a Zeneakadémia Doktorandusz Önkormányzata és a Magyar Rádió Zrt. együttes szervezése révén. A mozgalom honlapja: http://bachinthesubways.com/
 
A klasszikus zenei flashmobok és utcai meglepetés-koncertek világszerte kedvelt események. A róluk készült videók a klasszikus zene hagyományos, hivatalos színtereinek látogatottságát sokszorosan felülmúlják, s gyakran milliós nézettséget érnek el. 
 
 A Bach mindenkinek programok összesen hét helyszínen zajlottak. 2015. március 21-én, szombaton délelőtt az Oktogonon és a Nyugati téri aluljáróban a nem meghirdetett felvezető koncertek szólaltak meg, majd a hivatalos program vette kezdetét 10 órától 15 óráig a Fővám téri Vásárcsarnokban, illetve 13-17 óra között az Deák Ferenc téren, az Astoria aluljáróban és a Kálvin téri aluljáróban. A fellépő zenészek félórás műsorokkal váltották egymást, ami számszerűsítve azt jelenti, hogy 17 óráig mintegy négyszáz fellépő közreműködésével 50 koncertet hallhatott a közönség. A nap zárásaként 17:30-kor a Szent István téren kezdődött a zárókoncert, amelyen az összes fellépő a járókelőkkel és a Bartók Rádió felhívására egybegyűltekkel kiegészülve, több mint kettőezer fő énekelte el Bach több korálját dr. Kamp Salamon karnagyi vezetésével, amely előadáshoz kottákat a szervezők biztosítottak. 
 
Az eseményről készült összefoglaló video: