A haza szolgálatában

Idén második alkalommal rendezte meg a Nemzeti Közszolgálat Egyetemen (NKE) A haza szolgálatában elnevezésű konferenciát a DOSZ Hadtudományi és Közigazgatás-tudomány Osztálya, az NKE Doktorandusz Önkormányzata, valamint a Rendészeti Doktoranduszok Országos Egyesülete. A rendezvénynek a Ludovika teljesen felújított kampusza nyújtott méltó környezetet.

 

"A Nemzeti Közszolgálati Egyetem rendkívül fontosnak tartja azt, hogy a doktori képzés minősége ne szenvedjen csorbát, ezt jól bizonyítja az is, hogy az egyetem vezetése mindig is nagy figyelmet fordított a doktori képzésre. Egyetemünkön jelenleg három doktori iskolában folyik a képzés, a Hadtudományi Doktori Iskolában, a Katonai Műszaki Doktori Iskolában és a Közigazgatás-tudományi Doktori Iskolában, az előbb említett doktori iskoláknak összesen 237 hallgatója van. Terveink szerint már ebben az évben, de legkésőbb a jövő év első felében szeretnénk beadni a Rendészettudományi Doktori Iskola akkreditációs anyagát és szeretnénk, ha 2015 szeptemberétől a Rendészettudományi Doktori Iskolában is megkezdődjön a képzés" – ezekkel a gondolatokkal nyitotta meg Prof. Dr. Padányi József, az NKE stratégiai és intézményfejlesztési rektor-helyettese, megbízott tudományos rektor-helyettes a Haza Szolgálatában elnevezésű konferenciát a Ludovika Főépület Kápolnájában.

Az NKE Doktorandusz Önkormányzatának szervezésében, a DOSZ Hadtudományi és Közigazgatás-tudomány Osztályainak, valamint a Rendészeti Doktoranduszok Országos Egyesületének közreműködésével és a Nemzeti Közszolgálati Egyetem támogatásával megrendezett konferencia elsődleges célja az volt, hogy lehetőséget adjon a doktorandusz hallgatóknak tudományos eredményeik publikálására. Csiszár Imre, a Doktoranduszok Országos Szövetségének elnöke a megnyitón többek között elmondta, hogy azokat a tudományos munkákat, erőfeszítéseket értékeli igazán a szövetség, amelyek tiszta forrásból származnak, ugyanis ez szerinte nagyon fontos mind az intézmény, mind az országunk megítélése szempontjából.

 

Kiss Dávid, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Doktorandusz Önkormányzatának elnöke beszédében hangsúlyozta, hogy a szervezet egyik legfontosabb célja a hivatásrendek közötti együttműködés megalapozása, elmélyítése. Ehhez a célhoz vezető út egyik fontos mérföldköve az a közelmúltban létrejött többoldalú megállapodás, amelyben a három hivatásrend egyetemtől független doktorandusz szervezeteivel kezdte meg munkáját az Önkormányzat.  „Az idei évben először mondhatja el a Doktorandusz Önkormányzat azt, hogy együttműködve a Doktoranduszok Országos Szövetségének Hadtudományi Osztályával, a Közigazgatás-tudományi Osztályával és a Rendészeti Doktoranduszok Országos Egyesületével jelentős lépést tett céljai felé és ennek szellemében valósította meg ezt a konferenciát.”- fűzte hozzá Kiss Dávid, aki ezek után megköszönte az együttműködő szervezetek vezetőinek, Csiszár Imrének, a DOSZ elnökének, Juhász Lillának, a DOSZ KTO elnökének, Berki Gábornak, a DOSZ HTO elnökének, Szilvásy Györgynek, az RDOE elnökének, valamint Simon Balázsnak, az NKE EHÖK elnökének a rendezvény sikeréért kifejtett munkájukat.

 

Az ünnepélyes megnyitót követően közel 70 előadás hangzott el 9 szekcióban.  Délelőtt a biztonságpolitika és jogtudomány, a katasztrófavédelem, valamint a védelmi igazgatás, védelemgazdaság, kritikus infrastruktúra és katonai orvostudomány szekciókban hangzottak el előadások, amelyeket a tudományterületekben kutató szekcióelnökök levezetésével hallgathattak meg az érdeklődők, illetve az előadók.  A délután folyamán a védelmi elektronika, a hadtörténelem és haditechnika, illetve a délelőtt és délután is külön termet betöltő közigazgatás-tudományi és rendészettudományi szekciókban ismertették kutatási eredményeiket a doktoranduszhallgatók. A konferencián a Hadtudományi Osztály tagjai közül a következők osztották meg kutatási eredményeiket az érdeklődőkkel:

 

Csizmazia Gábor  - Az ukrajnai válság és az USA Európai katonai jelenléte
Vajkai Edina Ildikó - Külvárosok fiataljai – a „második generációs bevándorlók” helyzete Franciaországban
Dr. Schweickhardt Gotthilf - Emberi jogok veszélyhelyzeti korlátozásának egyes jogi kérdései
Teknős László - A magyar polgári védelem története a légoltalomtól az egységes hivatásos katasztrófavédelmi szervezet megalakulásáig
Mészáros Gergely - Katasztrófavédelem és nyílt forrás
Bende Zsófia - A migráció megjelenítése hírműsorokban
Juhász Lilla Mária - A neowéberi közigazgatás- az etikus és professzionális személyi állomány kialakításának tudományos alapjai
Tózsa Réka - A felsőoktatás minőségét meghatározó jogi környezet
Dr. Deák József - A Magyar Királyi Belügyminisztérium a hátország közbiztonságáért Nagy Háború idején
Less Ferenc - Az alacsony energiájú lövedékek tömeggel szembeni alkalmazásának problémái
Kiss Dávid- A pénz, mint fegyver
Orbók Ákos - Az „okos” közlekedés technológiai és jogi kihívásai
Bányász Péter - Terroristák és terrorelhárítók a közösségi médiában
Berki Gábor - Az elektronikai védelem informatikai aspektusai
Károly Krisztián - A Magyar Honvédség helymeghatározó és jelentő rendszer kialakításának jogszabályi keretei
Szabó András - Korszerű rövidhullámú rádiórendszerek zavarállósága
Boros László - Beregszász légoltalma (1939-1944)
Cseh Valentin - Az olaj szerepe a második világháborúban
Kerekes András
 - 18:5 – Amiért Bozsoki János zászlós kiérdemelte a Magyar Tiszti Arany Vitézségi Érmet
Szabó Csaba - Az ukrán rendészeti szervek - lehetséges - európai integrációja

 

Az előadásokból készült tanulmányok, amelyeket szakmai lektorok bírálnak, hamarosan a Társadalom és Honvédelem folyóirat különszámában fognak megjelenni.

A szünetekben felszolgált kávé és pogácsa mellett, valamint az ízletes svédasztalos ebéd közben a résztvevők kötetlen formában cserélhettek eszmét kutatásaikról, tapasztalataikról. Konferenciánk immáron második alkalommal is bizonyította, hogy a doktoranduszok szívesen mérettetik meg magukat tásaik és oktatóik előtt. A pozitív visszajelzések, amit a konferencia szakmai részéről és a szervezésről érkeztek, megerősítette az elhatározást, hogy jövőre is megrendezésre fog kerülni a Haza szolgálatában konferencia.

 

 

Berki Gábor

elnök, DOSZ Hadtudományi Osztály