A Eurodoc az Erasmus+ és a Horizont Európa programokból való kizárás azonnali megoldását sürgeti

A doktoranduszok és fiatal kutatók európai szervezete, a Eurodoc (European Council of Doctoral Candidates and Junior Researchers) is az Erasmus+ és a Horizont Európa programokkal kapcsolatos, a modellváltó egyetemek hallgatóit és kutatóit érintő korlátozások feloldását sürgeti mai közleményében.

Mint ismeretes, a Tanács (EU) 2022/2506 végrehajtási határozata (2022. december 15.) alapján nem kaphatnak friss támogatásokat az Európai Unió által finanszírozott Erasmus+ együttműködési és oktatási csereprogramból és a Horizont Európa kutatási és innovációs keretprogramból azok a magyarországi oktatási intézmények, melyek közérdekű vagyonkezelő alapítványi formában működnek, vagy amiket ilyen alapítványok tartanak fenn.

2023. szeptember 20-án az Európai Parlament Petíciós Bizottsága előtt jelent meg a Doktoranduszok Országos Szövetsége, a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája, a Nemzeti Ifjúsági Tanács és a Felsőoktatási Kollégiumok Országos Szövetsége, hogy előadják petíciójukat az ERASMUS+ program magyarországi megvalósítását ért Uniós intézkedésekkel kapcsolatban. A petícióban a társszervezetek kiemelték, hogy az ERASMUS+ olyan európai érték, amelynek megőrzése és biztosítása minden felsőoktatásban résztvevő uniós polgár számára fontos. A hallgatók és az akadémiai szféra pedig nem eshet áldozatul alapvetően egy tagállam, illetve az Európai Bizottság közötti vitának. A petíció tárgyalása során a Bizottság felszólaló tagjai mind egyetértettek abban, hogy a helyzetet mielőbb rendezni szükséges – egyetértve ezzel a petíciót megfogalmazó szervezetekkel –, továbbá az ülésen arra kérték a Bizottságot, hogy tegyen lépéseket az ügy megoldása érdekében.

A Eurodoc mai közleménye szerint az olyan programok, mint az Erasmus+ és a Horizont Európa kulcsfontosságúak a hallgatók, tanárok és kutatók képességeinek és kompetenciáinak fejlesztésében. A programokat a nemzetközi együttműködések megerősítésére jöttek létre, és az ilyen programokban való részvétel lehetősége jelentős, különösen a doktoranduszok és a pályakezdő kutatók számára, mivel lehetővé teszi számukra, hogy nemzetközi tapasztalatokat szerezzenek. A program lehetővé teszi számukra, hogy megerősítsék nemzetközi hálózataikat, más kutatási környezetet tapasztaljanak meg, és más kutatási módszereket ismerjenek meg. Az ilyen programokban való részvétel gazdagítja a doktoranduszok és a pályakezdő kutatók tudományos ismereteit és kulturális látókörét, a programokból való kizárás viszont korlátozza az értékek és lehetőségek megosztását és a fiatal kutatók jövőbeli fejlődését, a meghozott intézkedések tehát az európai integráció eszméi ellen hatnak.

A teljes közlemény az alábbi linken olvasható: https://eurodoc.net/news/2023/eurodoc-calls-for-immediate-solutions-to-allow-hungarian-doctoral-candidates-and-early

Örülünk, hogy ernyőszervezetünk, a Eurodoc is egyetért azzal, hogy a Magyarország és az Európai Bizottság közötti konfliktus elszenvedői nem lehetnek a magyar hallgatók, doktoranduszok és kutatók, ahogy azt mi is több fórumon kommunikáltuk a korábbiakban.

Továbbra is reméljük, hogy az egyeztetések megnyugtató eredményekkel zárulnak, ezzel megelőzve, hogy a hallgatók és a kutatók elessenek az Erasmus+ és a Horizont Európa programokban való részvételtől.