Sikeresen lezajlott a XXIV. Tavaszi Szél Konferencia

A Miskolci Egyetem volt a házigazdája az online megrendezett XXIV. Tavaszi Szél Konferenciának. A rendezvény megnyitójára 2021. május 28-án került sor. A köszöntők után Prof. Dr. Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora tartott plenáris előadást, majd 2 nap alatt közel 600 doktorandusz és 100 szakmai vezető részvételével, szekciókra bontva folyt a munka.

A konferencia közönségét a miskolci helyszínről élőben jelentkezve köszöntötték:

Videófelvételen mondta el köszöntőjét:

Ahogyan a jövő nem létezhet tudomány nélkül, úgy hazánk sem létezhet felelősségteljes fiatal tudósok nélkül - mutatott rá Dr. Varga Judit, s arra buzdította a fiatal kutatókat, hogy merjenek nagyot álmodni. 

Prof. Dr. Bódis József nyitóbeszédében kiemelte, hogy a járvány megmutatta, hogy Magyarországnak olyan felsőoktatásra van szüksége, amely a fenntarthatóságot, a versenyképességet szolgálja. Ebben pedig nagy szerepet játszanak a fiatal kutatók, akik szaktudásukkal az egész ország versenyképességét garantálják.

Prof. Dr. Horváth Zita örömét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy a Miskolci Egyetem lehet a házigazdája a Tavaszi Szél Konferenciának, amelyet a tehetséggondozás szimbólumának nevezett. Úgy véli, hogy fontos ez a tudományos seregszemle, hiszen segítségével felmérhető a tudományos utánpótlás állása. 

Veres Pál voltaképpen hármas minőségben tette tiszteletét a rendezvényen: egyrészt mint a házigazda város polgármestere, másrészt mint az egyetem Kuratóriumának tagja, harmadrészt pedig mint a tehetséggondozásért elkötelezett pedagógus. Kiemelte: Miskolc és a Miskolci Egyetem számos területen ért már el szép eredményeket, most pedig egy olyan konferenciának lehet házigazdája, amely a tudományos élet meghatározó fóruma, és amelyre nagy szükség van, hiszen nem elég, ha a doktoranduszok elmélyülnek a szakterületükben, időnként olyan szakmai platformokra is szükség van, ahol bemutathatják eredményeiket, eszmét cserélhetnek más fiatal doktorjelöltekkel, és kapcsolatokat építhetnek ki. A polgármester szerint a konferencia fontosságát tovább emeli, hogy nem csak magyarul, hanem angol nyelven is lehetőségük van a fiatal kutatóknak eredményeik bemutatására.

Dr. Gál András Levente elmondta, hogy a Doktoranduszok Országos Szövetsége alapító és tiszteletbeli elnökeként különösen fontosnak tartja a Tavaszi Szél Konferenciát. Felidézte, hogy annak idején Kiss Paszkál és Kerényi Péter, a DOSZ első elnökségének tagjai Skóciában vettek részt egy összművészeti, össztudományos fesztiválon, amely mintául szolgált a konferenciához. Köszönetet mondott a konferencia támogatóinak, akik lehetővé tették, hogy a hagyomány fennmaradjon, és idén már a huszonnegyedik Tavaszi Szelet rendezhetik meg. A Digitális Jólét Program szakmai vezetőjeként hangsúlyozta, hogy a digitalizáció csak egy eszköz, amely mögött ember van, és bármilyen jól működő algoritmusokkal és mesterséges intelligenciákkal is fogunk dolgozni, csak akkor fog a nemzet, a közösség boldogulni, versenyképesen fennmaradni, ha jó minőségű, tanult emberek használják, programozzák, felügyelik ezeket a rendszereket. A jó munka mellett jó szórakozást is kívánt a konferencia résztvevőinek.

Prof. Dr. Csernoch László hangsúlyozta, hogy az, hogy ezt a konferenciát – ugyan megváltozott körülmények között, de – még egy pandémiás időszakban is meg lehet rendezni, jól mutatja, hogy a tudomány mindent le tud győzni. Kiemelte, hogy a doktori képzés és maga a tudománnyal való foglalkozás soha nem lehetett ennél jobban szem előtt. Az egész társadalom számára világossá kellett válnia, hogy a kutatás, a problémák megoldása összefogást, sokszor nemzetközi együttműködéseket igényel. Ezekről az együttműködésekről, együttgondolkodásról, a kapcsolattartásról és legfőképp az információk átadásáról kell szólnia egy ilyen konferenciának, hiszen nem elég a tudományt művelni, azt átadni is tudni kell, miképp az új eredményeket sem elég elérni, hanem hasznosítani is kell őket.

Prof. Dr. Szendrő Péter meleg szavakkal köszöntötte az egykori Alma Materében rendezett XXIV. Tavaszi Szél Konferenciát. Megállapította, hogy a konferencia mára „felnőtt”, hosszú, egyben sikeres út végén kivívta a maga tudományos rangját. Kiemelte azokat a lehetőségeket, amelyek a tudományos pálya felé terelik a fiatal kutatókat. Méltatta a TDK-hoz kapcsolódó, doktoranduszoknak meghirdetett Roska Tamás Tudományos Előadást, a 2016-ban elindított Új Nemzeti Kiválósági Programot, valamint a Kooperatív Doktori Programot. Szintén új ösztönzést adhat az is, hogy idén először a DOSZ különdíjat adott a XXXV. OTDK-n 1-1 legjobb 1. helyezett TDK-zó hallgatónak.

Molnár Dániel DOSZ-elnök szerint ugyan megváltozott az életünk a koronavírus miatt, de másfél év után újra van remény. Nem élhet az emberiség tudomány nélkül, amit az is mutat, hogy a világ legképzettebb kutatói egymással együttműködve dolgozta ki a védőoltásokat. A Doktoranuszok Országos Szövetségének elnöke úgy látja, hogy sok doktorandusz jól haladt a kutatásaival a járvány okozta kényszerű bezártság idején, de másokat kifejezetten akadályozott ez a bezártság, sokaknak hiányzottak például a laboratóriumok, könyvtárak, levéltárak, ahol a járvány előtt szabadon kutathattak. Kiemelte, hogy sok egészségügyis PhD-s kevésbé vagy egyáltalán nem haladt előre a témájával, hiszen ők is beszálltak a koronavírusos betegek ápolásába, és áldozatos munkájukkal emberéleteket mentettek. Ezeknek az egészségügyben dolgozó doktoranduszoknak ajánlja a DOSZ a Tavaszi Szél Konferenciát. Beszéde végén köszönetet mondott a rendezvény támogatóinak.

Juhász János, a Miskolci Egyetem Doktorandusz Önkormányzatának elnökeként örömét fejezte ki, hogy ismét a Miskolci Egyetem rendezheti meg a konferenciát. Úgy fogalmazott, hogy a pandémia alatt elért eredményeket most lehet bemutatni, most lehet meghatározni a jövőbeni fejlődési irányokat, ehhez kívánt minden résztvevőnek kellemes tanácskozást. Végül kifejezte a reményét, hogy legközelebb már személyesen is találkozhat a mai online-konferencia résztvevőivel, valamint megköszönte a rendezvény támogatóinak a nagylelkű támogatásukat.

A konferencia szakmaisága méltó volt hagyományaihoz, amelyről képed ad az itt elérhető Absztraktkötet. A bemutatott színvonalas kutatások közül pedig szekciónként az első 3 helyezés, valamint különdíj került kihirdetésre. A szekcióhelyezések ide kattintva érhetőek el.

A résztvevőknek gratulálunk a nívós kutatásokhoz és előadásokhoz! Szívből reméljük, hogy jövőre személyesen találkozhatunk! Addig is erőt, kitartó lelkesedést és lendületet kívánunk mindenkinek a tudományos munkához!

Forrás: https://www.uni-miskolc.hu/hirek/2801/online_erkezett_a_tavaszi_szel_a_miskolci_egyetemre