Zenetudományi Osztály

Bemutatkozás

A Zenetudományi Osztály 2013. október 19-én alakult meg 15 taggal a Zeneakadémia Ligeti György épületében.

Magyarországon jelenleg zenetudományi képzés mind alap-, mester- és doktori szinten kizárólag a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen (Zeneakadémia) folyik. Az oktatás első számú célja – néhány egyelőre kisszámú, de üdvözlendő kezdeményezés mellett – a klasszikus zenei felvértezettség. A kurzuskínálat szinte egyik képzési formában sem bővelkedik a germán muzikológia által ránk hagyományozott zenei matérián és metódusokon kívüli egyéb repertoárok vagy módszerek megismertetését célzó tantárgyakban.
Leginkább a doktori képzés során kellene hangsúlyt fektetni a társművészetek, társtudományok megismerésére és kutatási módszereik zenetudományban való alkalmazhatóságának kipróbálására.
Mindebből adódóan a Zenetudományi Osztály céljait mindenképpen interdiszciplináris alapokra helyezve képzeljük el, mivel egyrészt a Zeneakadémia PhD-képzése mindössze néhány hallgatót foglal magába, másrészt mivel fontosnak tartjuk a már említett tudományterületek megismerését és módszereik alkalmazását, ami a zenetudomány látóterének csak bővülésére szolgálhat.
Az osztály tagsága is interdiszciplináris törekvéseinket mutatja, hiszen a tagjaink között üdvözölhetünk olyan doktoranduszokat, akik más egyetemek doktori iskoláinak hallgatói, de kutatási területük a zenével kapcsolatos. Ennek szellemében szeretnénk bővíteni az osztály tagságát. Várjuk tehát minden olyan doktorandusz és doktorjelölt jelentkezését, akinek kutatási témája szorosan kötődik a zenéhez.
Továbbá a művészeti programok szervezését is fontos feladatunknak tartjuk, ezért a zeneművészet területén tanuló DLA-s doktoranduszok jelentkezését is várjuk az osztályunkba.
Szeretnénk, ha osztályunk tagjai egymást inspirálhatnák, megosztanák egymással tapasztalataikat, közös előadásokat (koncerteket) tartanának, így létrehozva egy olyan művészeti­‑tudományos, sőt baráti közösséget, amely a jövőben mind szakmailag, mind emberileg profitálni tud szerteágazó tevékenységének köszönhetően.
 
További elérhetőség:
Az osztály Facebook-oldala, melyen az aktuális eseményekről, konferenciákról lehet tudomást szerezni!

Letölthető dokumentumok

 

Jelentkezési lap


A Zenetudományi Osztály friss hírei / Hírarchívum

06 ápr

Hang és forma - A DOSz ZTO és az ITO közös estje

Hang és forma A DOSz ZTO és az ITO közös estje   Sok szeretettel vár mindenkit a DOSZ Zenetudományi Osztály és a DOSZ Irodalomtudományi Osztály közös szervezésükben megvalósuló zenei és irodalmi esten. Az időpont: 2017. 04. 12. 18:00 – 20:00 Helyszín: ELTE BTK Zenei Tanszék 1088 Budapest Múzeum körút 4-8. F épület   A program Nyerges Gábor Ádám - Rötúr, Keresetlen Igor Sztravinszkij: Three Songs from William Shakespeare Molnár Anna (mezzoszoprán), Bán Annamária (fuvola), Bartek Zsolt (klarinét), Tornyai Péter (brácsa) Nyerges

17 dec

Mehívó hangversenyre - A kései Liszt

A Doktoranduszok Országos Szövetsége Zenetudomáyni osztálya szeretettel vár minden érdeklődőt 2014. december 18-án 19 órától hangversenyére. A hangverseny részketes programja itt található.

20 nov

Hangverseny: Carl Philipp Emanuel Bach 300

  Csalog Benedek (barokk fuvola) és Pétery Dóra (csembaló, klavikord)   hangversenye 2014. november 25-én a Zeneakadémia 23-as termében (3. em.)   19:00 A hangszeres recitativo 18. századi történetéből – Pétery Dóra előadása   19:45 HANGVERSENY   J. Ch. F. Bach: d-moll szonáta fuvolára és csembalóra C. Ph. E. Bach: D-dúr szonáta fuvolára és basso continuora H 561  E-dúr szonáta fuvolára és csembalóra H 506   F-dúr „porosz” szonáta H 24 h-moll „württembergi” szonáta H 36     A