Történelem- és Politikatudományi Osztály

Bemutatkozás

A Történelem- és Politikatudományi Osztály (röviden DOSz TePo) a történész és politológus doktoranduszok és doktorjelöltek szakmai szervezete. Alakuló ülését 2013. május 25-én tartotta az Országos Széchényi Könyvtárban. Elsődleges feladatának a magyarországi és kárpát-medencei magyar PhD-hallgatók közötti információáramlás biztosítását és személyes kapcsolatainak előremozdítását tartja. A megalakulás óta képviseltette magát a Tavaszi Szél konferencián, a Kárpát-medencei Fiatal Magyar Történészek Táborában, a Magyar Történelmi Társulat éves közgyűlésén, az Erdélyi Politikatudományi Konferencián, továbbá tevékeny szerepe volt az Európai Közösség magyarországi doktori képzést vizsgáló látogatóbizottsága számára elkészített hivatalos jelentés elkészítésében. 
Az Osztály 2013-as alakuló ülésén elhatározta, hogy éves rendszerességgel vándorrendezvényt indít útjára. Az osztálytagok minden év novemberében egy aktuális téma köré szerveznek tudományos előadásokat, azok megtartására tapasztalt kutatókat kérnek fel, hogy az azt követő politikai kerekasztal-beszélgetéshez a kellő felvezetést megadják. 2013 decemberében indult el kisebb sorozatunk, a DOSz Café nevezetű tudományos kerekasztal-beszélgetés. Ez a kötetlen hangulatot célzó beszélgetéssorozat mindig egy problémás témakört jár körül (például az új középiskolai történelemtankönyvek bevezetésének körülményeit, az emlékezetpolitika aktuális kérdéseit), ami a doktorandusz társadalmat érinti. Debrecen, Budapest, Kolozsvár, Pécs, Eger, Szeged - néhány a legfőbb állomásaink közül. Szeptemberben kerül sor a DOSz Fiatal Tudósok Estje nevű programsorozatának az Osztályunk által szervezett kerekasztal-beszélgetésére. A felsorolt rendezvényeken kívül módszertani workshopokat is tartunk, akárcsak előadásokat más szervezetekkel kooperációban. Az Osztály partnerének számít az Újkor.hu – A velünk élő történelem nevű honlap, amely az ismeretterjesztő cikkeken kívül a történelemmel kapcsolatos konferenciákról, kiállításokról, műhely- és kerekasztal-beszélgetésekről és előadásokról szóló tudósításokat közöl.
A 2015/2016-os év programjainak részleteiről a Facebook-oldalunkon tájékozódhatnak az érdeklődők.
 

További elérhetőség:

Az osztály Facebook-oldala, melyen az aktuális eseményekről, ösztöndíj-lehetőségekről, konferenciákról közvetlenül tudomást lehet szerezni.
 

 

Letölthető dokumentumok:

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 


A Történelem- és Politikatudományi Osztály friss hírei / Hírarchívum

11 okt

Pályázati kiírás a DOSz tudományos osztályának elnöki tisztségére

Pályázati kiírás a DOSz tudományos osztályának elnöki tisztségére   A tudományos osztályok feladata  A Doktoranduszok Országos Szövetsége 2012. december 19-én új szervezeti formában kezdte meg működését. A megújuló szervezet egyik legfontosabb célkitűzése volt, hogy a tudományos osztályok rendszerén keresztül a magyarországi és a kárpát-medencei magyar doktoranduszok számára olyan tudományos fórumot hozzon létre, mely a szakmai érintkezésen túl a tudományos közéletben öröm

03 máj

Meghívó a Doktoranduszok Országos Szövetsége Történelem- és Politikatudományi Osztályának ülésére

Meghívó a Doktoranduszok Országos Szövetsége Történelem- és Politikatudományi Osztályának ülésére   Kedves osztálytagok, tagjelöltek, érdeklődők!   Ezúton meghívunk benneteket a Doktoranduszok Országos Szövetsége Történelem- és Politikatudományi Osztályának soron következő ülésére, amelyet a Szegedi Tudományegyetemen, 2016. május 7-én 12.00 órakor tartunk.  Az ülés helyszíne: SZTE Móra Ferenc Szakkollégium (Szeged, Közép fasor 31-33.), Nagyterem. Az ülés akkor hatá