Matematikai és Informatikai Tudományok Osztálya

Bemutatkozás

A Matematikai és Informatikai Tudományok Osztálya (MITO) 2013. június 14-én alakult meg a Magyar Tudományos Akadémia Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézetében 7 alapító taggal, 5 doktori iskolát képviselve, alapító elnöke Hegyháti Máté, a Pannon Egyetem doktorjelöltje volt. Az Osztály céljául tűzte ki a matematikai, informatikai területen kutató doktorandusz hallgatók tájékoztatását, tudományos fórumok szervezését, valamint a két tudományág specifikus problémáinak kezelését, ill. közvetítését a DOSz felé. A 2014/2015-ös akadémiai évben Cserép Máté, az Eötvös Loránd Tudományegyetem doktorandusza vette át az Osztály vezetését, aki egy második ciklusra is megbízást kapott a tisztség betöltésére. Ezután Hudoba Péter vette át az osztály vezetését, majd őt követte a jelenlegi elnök, Szűcs Judit.
 
A MITO elsődleges célja a hagyománnyá vált háromnapos téli iskola - Winter School of PhD Students in Informatics and Mathematics (WSPS) - évente történő megszervezése. A rendezvény alapvető célja kettős:
Az iskola résztvevői az évente megválasztott témakörben rangos plenáris előadásokon, valamint az azokhoz kapcsolódó intenzív kurzusokon vehetnek részt, melyért doktori iskolától függően tanulmányi vagy tudományos kreditekben is részesülhetnek. 
Mindemellett a kulturális programok, valamint a poszter szekció lehetőséget teremt arra, hogy a résztvevők megismerjék egymást, s egymás kutatási témáit. 
 
A vándor-konferencia jellegű téli iskolának már több hazai egyetem adott otthont: a veszprémi Pannon Egyetemen az elosztott rendszerek, a budapesti Eötvös Loránd Tudományegyetemen az optimalizáció, a győri Széchenyi István Egyetemen a funkcionális programozás, a Pécsi Tudományegyetemen a big data, míg a Debreceni Egyetemen a számítógépes grafika témakörében került megrendezésre.
 
A DOSz jelmondatához („Közösség a tudományért.”) hűen az osztály fontos céljának tekinti a közösségépítést, így gyakran közösségi programokon is találkozhatnak az osztály tagjai, illetve a terület doktoranduszai.
 
Végezetül - de nem utolsó sorban - az osztály igyekszik ipari partnereknél való látogatással lehetőséget teremteni arra, hogy a doktoranduszok jobb betekintést nyerhessenek a versenyszféra kutatásaiba.
 

 További információk az osztály honlapján: http://www.doszmito.hu/.

 Jelentkezési lap ITT elérhető!


A Matematikai és Informatikai Tudományok Osztálya friss hírei / Hírarchívum

15 jan

6th Winter School of PhD Students in Informatics and Mathematics (WSPS 6)

A MITO éves rendezvénye, a 6th Winter School of PhD Students in Informatics and Mathematics (WSPS 6) nevű téli iskola 2019.02.22-24. között kerül megrendezésre Szegeden. A rendezvény részletes leírása elérhető a weboldalunkon: http://www.doszmito.hu/wsps-vi/ A kapcsolódó FB esemény pedig: https://www.facebook.com/events/367199824054264/

19 nov

"Inforrás Meetup" 3. állomása

A MITO soron következő rendezvénye az NJSZT-vel közös "Inforrás Meetup" 3. állomása, mely november 29-én, 18:30-tól kerül megrendezésre, melyre minden érdeklődőt szeretettel várnak!   További részletek a FB eseménynél: https://www.facebook.com/events/249706965706712/  

31 jan

Invitation to WSPS 4

The Section of Mathematical and Information Sciences of the Association of Hungarian PhD and DLA Students and the PhD Students’ Union of the University of Pécs anticipates. Your attendance at the 4th Winter School of PhD Students in Informatics and Mathematics, which will be held between: 24th-26th February, 2017 at the University of Pécs, Pécs, Hungary. The aim of our winter school is dual: improve the multidisciplinary scientific network of PhD students by inviting them to present their work in poster sessions and; improve professional skills in an intensive workshop. Each year, the workshop has a theme relevant for a wide audience. Internationally renowned scientists will give a number of in-depth lectures; these will b