Jogtudományi Osztály

Bemutatkozás

A Doktoranduszok Országos Szövetsége Jogtudományi Osztálya 2013. június 14-én alakult meg, melynek első osztályelnöke Dr. Zoványi Nikolett volt. Az ő munkásságának köszönhetően sikerült a Jogtudományi Osztályt szilárd alapokra helyezni és ő indította el az osztályt azon az úton, amelyet a továbbiakban is kívánunk folytatni. Az osztály második elnökében dr. Bodó Lászlót tisztelhetjük, aki nem csupán folytatta Nikolett munkásságát, hanem az osztály életét felpezsdítette, mind tudományos, mind pedig közösségi szinten.
A jogász doktoranduszok számára a Jogtudományi Osztály igyekszik segítséget nyújtani a tudományos pályán való előmenetelhez. Ennek érdekében szervezi programjait, melyek között az egyik legfontosabb az éves vándorkonferencia. Ehhez kapcsolódóan nyújt az osztály a doktoranduszok számára publikálási lehetőséget, mely, mint tudjuk az egyik legfontosabb előfeltétele a tudományos életben való érvényesülésnek.
Az osztály mindenkori legfőbb feladatának és céljának a jogász doktoranduszok együttműködésének elősegítését, és szorosabbá tételét tekinti, hiszen mint arra már a korábbi elnökség is felhívta a figyelmet, a jogász doktoranduszok között az együttműködés mindenféleképpen egy javítandó terület. Az osztály azon célja, hogy a PhD hallgatók együttműködjenek és támogassák egymást ugyanakkor nem feltétlenül csak a jogász doktoranduszok egymás közötti viszonyában lehetséges. Meglátásom szerint az, hogy a Doktoranduszok Országos Szövetsége egy interdiszciplináris "Közösség a tudományért" kitűnően kiaknázható lehetőségeket foglal magába.Szükség van arra, hogy akik tudományos pályán tevékenykednek - függetlenül attól, hogy mely területtel foglalkoznak - számíthassanak egymás segítségére és támogatására.

A DOSZ JTO által 2015. szeptember és 2016. augusztus között fixen megrendezésre kerülő programok az alábbiak:
Fiatal Tudósok Estje 2015. október 1.
Jogalkotás és jogalkalmazás a XXI. század Európájában vándorkonferencia 2016 tavaszán.
 
Ezen két program mellett tervezi az osztály kötetlen tudományos beszélgetések, workshopok megrendezését, mely azon túl, hogy az osztály tagjait összekovácsolja, lehetőséget biztosít arra is, hogy saját kutatási területüket, kutatásuk állását megvitassák egymással, ezzel elősegítve a komplexebb látásmód kialakítását.

További elérhetőség:
Az osztály Facebook-oldala, melyen az aktuális eseményekről, konferenciákról lehet tudomást szerezni! 
 
Letölthető dokumentumok:
 
Kötetek:
 


A Jogtudományi Osztály friss hírei / Hírarchívum

19 máj

Alapjogvédelem a gyakorlatban országos pályázat

  Alapjogvédelem a gyakorlatban országos pályázat     A Doktoranduszok Országos Szövetségének Jogtudományi Osztálya pályázatot hirdet doktorandusz hallgatók és fiatal, 30 év alatti végzett jogászok számára alapjogvédelemmel összefüggő tanulmány írására.   A pályázat nyertese publikációs lehetőséghez jut alapjogi tárgyú tanulmánykötetben.   A pályázónak a kiíráshoz mellékelt jogesetet kell megoldania, a Független Rendészeti Panasztestület gyakorlata alapján.

17 febr

Meghívó a "Jogalkotás és jogalkalmazás a XXI. század Európájában" című konferenciára

Konferencia felhívás     Tisztelt Doktorandusz Hallgatók! Kedves Kollégák!   A Doktoranduszok Országos Szövetsége Jogtudományi Osztálya a Doktoranduszok Országos Szövetségének, a Miskolci Egyetem Állam-és Jogtudományi Karának, valamint a Miskolci Egyetem Doktorandusz Önkormányzatának támogatásával harmadik alkalommal megrendezi vándorkonferenciáját   „JOGALKOTÁS ÉS JOGALKALMAZÁS A XXI. SZÁZAD EURÓPÁJÁBAN”   címmel a jogász doktoranduszok számára.   A konferencia időpontja 2016. m