Biológiai és Kémiai Tudományok Osztálya

Bemutatkozás

A Biológiai és Kémiai Tudományok Osztálya 2013. október 17-én alakult meg az egyik legifjabb tudományos osztályaként a DOSz-nak. Az osztály szervezeti és tudományos programjainak a célja, hogy mind a biológiai, mind a kémiai, mind pedig a környezettudományi doktori iskolák hallgatói, vagy e tudományágak határterületeivel foglalkozó doktori iskolák hallgatói számára is lehetőséget adjon a tudományszervezésben folyó munkába való bekapcsolódásba. Az osztály hét fiatal hallgatóval alakult meg, amely létszám már kibővült az eltelt időszak alatt. A hallgatók nagy létszámban a Szegedi Tudományegyetemről jöttek és képviselik tudományterületüket, de a Szent István Egyetemről, a Pannon Egyetemről és a Babeș-Bolyai Tudományegyetemről is van tagunk. A tagok főleg a Biológia Doktori Iskolákból és a Környezettudományi Doktori Iskolákból kerülnek ki, de van Kémiai Doktori Iskolából érkezett tagunk és Vegyészmérnöki Doktori Iskolából érkezett tagunk is.
A Biológiai és Kémiai Tudományok Osztályának egyik célja, hogy a két nagy tudományterület között megteremtse a szakmai kapcsolatok kiépítését, közös programok szervezését és a meglévő hagyományok ápolását, továbbá elősegíteni a fontosabb hazai biológiai és kémiai, illetve környezettudományi szakmai szervezetekkel történő kommunikációt és tapasztalatcserét. A doktoranduszok és az akadémiai intézetekben dolgozó fiatal kutatók számára kiemelkedően fontos, hogy kutatásaikat és eredményeiket nemzetközi szinten is bemutathassák, közös témákon és projekteken keresztül hasznos, személyes kapcsolatokat alapozhassanak meg. A 2014-es évben az Osztály megrendezte első éves nagy konferenciáját I. Innováció a természettudományban – Doktorandusz Konferencia címmel, amelyen 130 hallgató és 20 kísérő személy vett részt. A konferenciának a Szegedi Tudományegyetem és az MTA Szegedi Területi Bizottsága adott helyet, fővédnökei pedig Szabó Gábor rektor úr mellett, Botka László szeged polgármestere és Csiszár Imre a DOSZ elnöke volt. A konferencia megszervezése lehetőséget adott az Osztály számára, hogy kétoldalú, szakmai együttműködést alakítson ki olyan tudományterületekért felelős szakmai és területi szervezetekkel, mint a Magyar Kémikusok Egyesülete vagy az MTA Szegedi Területi Bizottsága.
Célunk a doktoranduszok körében elősegíteni az ilyen irányú szerveződések létrehozását, másrészt a nagy beruházási igényű kutatásokban fontos, hogy megteremtsük a lehetőséget más intézetek infrastruktúrájának megismerését, vagy akár használatát is. Támogatni szándékozunk minden olyan kezdeményezést, amely ezen eszközök, kutatások megismerését – például tanulmányutak szervezését  – jelenti. Lehetőséget kívánunk teremteni a doktoranduszok számára, hogy megismerjék más intézetek tevékenységét – éves intézeti nyílt napok szervezésével –, akár későbbi posztdoktori álláslehetőségek bemutatása okán is. 


A Biológiai és Kémiai Tudományok Osztálya friss hírei / Hírarchívum

28 ápr

Innováció a Természettudományban – Doktorandusz Konferencia 2015

Tisztelettel meghívom Önt a Doktoranduszok Országos Szövetsége, Biológiai és Kémiai Tudományok Osztályának a Magyar Kémikusok Egyesületével együttműködésben megrendezésre kerülő nemzetközi konferenciájára, melynek címe:     Innováció a Természettudományban – Doktorandusz Konferencia 2015  

09 szept

Meghívó a Biológiai és Kémiai Tudományok Osztályának ülésére

Kedves Doktorandusz vagy Doktorjelölt Kolleginák, Kollégák!   Ezúton meghívunk benneteket a Doktoranduszok Országos Szövetsége Biológiai és Kémiai Tudományok Osztályának soron következő ülésére, melyet Szegeden a Pulzus café nevű kávézóban 2014. szeptember 18-én 17 órakor tartunk (6720 Szeged, Tisza Lajos krt. 109.).   Az eseményen határozatképes létszámmal kell jelen lenni, hogy személyi kérdésekben is szavazni tudjunk. Az ülésen az idei év elemzése mellett megvitatásra fog kerülni a következő évnek a v&

16 máj

I. Innováció a Természettudományban - Doktorandusz Konferencia 2014, videó

A DOSZ Biológiai és Kémiai Tudományok Osztálya a Magyar Kémikusok Egyesülete együttműködésével 2014 május 2-3-án rendezte meg első nemzetközi doktorandusz konferenciáját, amelynek az MTA Szegedi Területi Bizottsága és a Szegedi Tudományegyetem Természettudományi- és Informatikai Kara adott otthont. A Rendezvény fővédnökei: Prof. Dr. Szabó Gábor az SZTE Rektora, dr. Botka László Szeged város Polgármestere és Csiszár Imre a DOSz elnöke.