Zenetudományi Osztály

Bemutatkozás

A Zenetudományi Osztály 2013. október 19-én alakult meg 15 taggal a Zeneakadémia Ligeti György épületében.

Magyarországon jelenleg zenetudományi képzés mind alap-, mester- és doktori szinten kizárólag a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen (Zeneakadémia) folyik. Az oktatás első számú célja – néhány egyelőre kisszámú, de üdvözlendő kezdeményezés mellett – a klasszikus zenei felvértezettség. A kurzuskínálat szinte egyik képzési formában sem bővelkedik a germán muzikológia által ránk hagyományozott zenei matérián és metódusokon kívüli egyéb repertoárok vagy módszerek megismertetését célzó tantárgyakban.
Leginkább a doktori képzés során kellene hangsúlyt fektetni a társművészetek, társtudományok megismerésére és kutatási módszereik zenetudományban való alkalmazhatóságának kipróbálására.
Mindebből adódóan a Zenetudományi Osztály céljait mindenképpen interdiszciplináris alapokra helyezve képzeljük el, mivel egyrészt a Zeneakadémia PhD-képzése mindössze néhány hallgatót foglal magába, másrészt mivel fontosnak tartjuk a már említett tudományterületek megismerését és módszereik alkalmazását, ami a zenetudomány látóterének csak bővülésére szolgálhat.
Az osztály tagsága is interdiszciplináris törekvéseinket mutatja, hiszen a tagjaink között üdvözölhetünk olyan doktoranduszokat, akik más egyetemek doktori iskoláinak hallgatói, de kutatási területük a zenével kapcsolatos. Ennek szellemében szeretnénk bővíteni az osztály tagságát. Várjuk tehát minden olyan doktorandusz és doktorjelölt jelentkezését, akinek kutatási témája szorosan kötődik a zenéhez.
Továbbá a művészeti programok szervezését is fontos feladatunknak tartjuk, ezért a zeneművészet területén tanuló DLA-s doktoranduszok jelentkezését is várjuk az osztályunkba.
Szeretnénk, ha osztályunk tagjai egymást inspirálhatnák, megosztanák egymással tapasztalataikat, közös előadásokat (koncerteket) tartanának, így létrehozva egy olyan művészeti­‑tudományos, sőt baráti közösséget, amely a jövőben mind szakmailag, mind emberileg profitálni tud szerteágazó tevékenységének köszönhetően.
 
További elérhetőség:
Az osztály Facebook-oldala, melyen az aktuális eseményekről, konferenciákról lehet tudomást szerezni!

Letölthető dokumentumok

 

Jelentkezési lap

Kapcsolat

Szalai Éva
elnök

Elérhetőség:

szevapianist@gmail.com

Honlap:


A Zenetudományi Osztály friss hírei

RENDÉSZET-TUDOMÁNY-AKTUALITÁSOK 2019
RENDÉSZET-TUDOMÁNY-AKTUALITÁSOK 2019
2019-01-29 15:01:18

tovább olvasom >
Meghívó Rendészettudományi Osztály ülése
Meghívó Rendészettudományi Osztály ülése
2018-09-03 15:00:49

tovább olvasom >