Történelem- és Politikatudományi Osztály

Bemutatkozás

A Történelem- és Politikatudományi Osztály (röviden DOSz TePo) a történész és politológus doktoranduszok és doktorjelöltek szakmai szervezete. Alakuló ülését 2013. május 25-én tartotta az Országos Széchényi Könyvtárban. Elsődleges feladatának a magyarországi és kárpát-medencei magyar PhD-hallgatók közötti információáramlás biztosítását és személyes kapcsolatainak előremozdítását tartja. A megalakulás óta képviseltette magát a Tavaszi Szél konferencián, a Kárpát-medencei Fiatal Magyar Történészek Táborában, a Magyar Történelmi Társulat éves közgyűlésén, az Erdélyi Politikatudományi Konferencián, továbbá tevékeny szerepe volt az Európai Közösség magyarországi doktori képzést vizsgáló látogatóbizottsága számára elkészített hivatalos jelentés elkészítésében. 
Az Osztály 2013-as alakuló ülésén elhatározta, hogy éves rendszerességgel vándorrendezvényt indít útjára. Az osztálytagok minden év novemberében egy aktuális téma köré szerveznek tudományos előadásokat, azok megtartására tapasztalt kutatókat kérnek fel, hogy az azt követő politikai kerekasztal-beszélgetéshez a kellő felvezetést megadják. 2013 decemberében indult el kisebb sorozatunk, a DOSz Café nevezetű tudományos kerekasztal-beszélgetés. Ez a kötetlen hangulatot célzó beszélgetéssorozat mindig egy problémás témakört jár körül (például az új középiskolai történelemtankönyvek bevezetésének körülményeit, az emlékezetpolitika aktuális kérdéseit), ami a doktorandusz társadalmat érinti. Debrecen, Budapest, Kolozsvár, Pécs, Eger, Szeged - néhány a legfőbb állomásaink közül. Szeptemberben kerül sor a DOSz Fiatal Tudósok Estje nevű programsorozatának az Osztályunk által szervezett kerekasztal-beszélgetésére. A felsorolt rendezvényeken kívül módszertani workshopokat is tartunk, akárcsak előadásokat más szervezetekkel kooperációban. Az Osztály partnerének számít az Újkor.hu – A velünk élő történelem nevű honlap, amely az ismeretterjesztő cikkeken kívül a történelemmel kapcsolatos konferenciákról, kiállításokról, műhely- és kerekasztal-beszélgetésekről és előadásokról szóló tudósításokat közöl.
A 2015/2016-os év programjainak részleteiről a Facebook-oldalunkon tájékozódhatnak az érdeklődők.
 

További elérhetőség:

Az osztály Facebook-oldala, melyen az aktuális eseményekről, ösztöndíj-lehetőségekről, konferenciákról közvetlenül tudomást lehet szerezni.
 

 

Letölthető dokumentumok:

Jelentkezési lap
 
Az alakulóülés jegyzőkönyve
 
Az alakulóülés napirendje
 
Az osztály hivatalos ügyrendje
 
2013-as éves beszámoló
 
TePo munkájának bemutatása 2013-2014
 
Osztályülés jegyzőkönyv - 2013.08.30.
 
Osztályülés jegyzőkönyv -  2013.10.11.
 
Osztályülés jegyzőkönyv -2014.02.14.
 
Osztályülés jegyzőkönyv - 2014.05.23.
 
Osztályülés jegyzőkönyv - 2014.10.03.
 
Osztályülés jegyzőkönyv - 2015.01.31.
 
 

Kapcsolat

Doma Boglárka
elnök

Intézmény:
Debreceni Egyetem, Történelmi és Néprajzi Doktori Iskola, Néprajz és kulturális antropológia program – Kulturális ökológia alprogram

Kutatási téma:
A Nyíri Mezőség, mint néprajzi kistáj

Honlap:


A Történelem- és Politikatudományi Osztály friss hírei