Magyar Doktorandusz Közösség

2010 tavaszán a Doktoranduszok Országos Szövetségének a kezdeményezéseként indult el a Kárpát-medencében működő — Romániában több éves múlttal rendelkező—magyar anyanyelvű vagy magyar témával foglalkozó doktorandusz, valamint kutatói szervezeteknek a felkeresése és összefogása. Ahol nem voltak doktorandusz szervezetek, ott a meglévő szakmai és személyes kapcsolatok felgyorsították a régiókban a szervezetté válás folyamatát. Így Kárpátalján, Szlovákiában és Vajdaságban is megalakultak— néhol újraszerveződött — a magyar doktoranduszokat és fiatal kutatókat összefogó szervezetek.
A Magyar Doktorandusz Közösség (MDK) 2011 augusztusában alakult meg Sárospatakon, ahol a magyarországi DOSZ (Doktoranduszok Országos Szövetsége), a szlovákiai TéKa, a kárpátaljai Momentum Doctorandus, a romániai RODOSZ (Romániai Doktorandusok és Fiatal Kutatók Szövetsége), és a délvidéki VMDOK (Vajdasági Magyar Doktoranduszok és Kutatók Szervezete) együttműködési szándékukat fejezték ki annak érdekében, hogy a Kárpát-medencében élő magyar doktoranduszok szakmai együttműködését, közéleti szerepvállalását segítsék elő.
 
Céljaink:
A magyarországi és határon túli magyar hallgatók szakmai együttműködésének, közéleti szerepvállalásának elősegítése.
A Kárpát-medencei magyar doktoranduszszervezetek és doktoranduszok közötti információk továbbítása, elérése.
Hazai és külföldi, illetőleg Európai Uniós tapasztalatok felhasználásával a doktori kutatások színvonalának emelése, a határon túli magyar felsőoktatás ügyének előmozdítása, valamint a határon túli doktorandusz és kutatói szervezet erősítése.
A Kárpát-medencei magyar doktorandusz szervezetek vezetőinek érdekképviseleti, szakmai és pályázati tevékenységének összehangolása.
 
Céljaink megerősítése és sikeres megvalósítása érdekében évente megrendezzük a Nemzeti Kerekasztal beszélgetést, hagyományosan a Doktoranduszok Országos Szövetsége Nyári Tábor keretén belül. Továbbá, szorosan együttműködve a Magyar Tudományos Akadémia Határon Túli Magyarok Titkárságával (MTA HTMT) és az MTA DOMUS Vendégházzal lehetőséget biztosítunk határon túli és magyarországi doktoranduszoknak, fiatal kutatóknak kutatómunkájuk bemutatására, szakmai kapcsolatok kialakítására és a tudomány népszerűsítésére.
 
Fontosabb kutatások, szakmai fórumokon való részvétel:
Az MTA Szülőföldi ösztöndíjprogram támogatásával megvalósuló ARANYMETSZÉS 2013 – Kárpát-medencei magyar doktorandusz életpálya vizsgálat c. közös online kérdőíves kutatásban való részvétel, az adatok feldolgozása, gyorsjelentés készítése, az eredmények prezentálása különböző fórumokon.
Balassi Intézet által szervezett PhD Konferencia szakmai társszervezősége
PI-NET Konferencián megrendezésre kerülő, a Tudományos utánpótlás a Kárpát-medencében c. szekció megszervezése
Sikerként könyvelhetjük el, hogy a szervezetek a kárpát-medencei magyar doktoranduszokat érintő ösztöndíjprogramok, különböző támogatások kidolgozásában és az ezekről való döntéshozatali eljárásban is helyet kaptak.
 
Elérhetőségek:
Kohus Zsolt, MDK koordinátor: zsolt.kohus@gmail.com
 

A Magyar Doktorandusz Közösség csapata

 

Partnereink