20 éves a Doktoranduszok Országos Szövetsége: sikerrel zárult a II. Mérföldkő Konferencia Pécsett

A hétvégén rendezte meg az alapításának húszéves jubileumát ünneplő Doktoranduszok Országos Szövetsége (DOSZ) a II. Mérföldkő Találkozót Pécsett. Az ország egyetemein működő intézményi doktorandusz önkormányzatainak, a DOSZ elnökségének, a DOSZ tudományos osztályvezetőinek, továbbá a határon túli magyar doktorandusz szervezetek képviselőinek és a szervezet alumnusainak konferenciáját az idei évben a Pécsi Tudományegyetem Doktorandusz Önkormányzata rendezte. A hétvégén plenáris előadások, szekcióülések és workshopok keretében folyt eszmecsere a DOSZ tudományszervezői és érdekképviseleti munkájáról.
A találkozó ünnepélyes megnyitóval vette kezdetét, amelyen részt vettek a szervezet korábbi elnökei. Dr. Gál András Levente, a DOSZ alapító elnöke nyitóbeszédében azokról a célkitűzésekről szólt, amelyek húsz évvel ezelőtt az akkor még egyesületi formában működő DOSZ megalapítására sarkallták a doktoranduszokat. Az alapító elnök beszédében párhuzamot vont a korabeli célkitűzések és a szervezet által napjainkban végzett munka között. A rendezvény ünnepélyes megnyitását követő első plenáris előadást Dr. Maruzsa Zoltán, az EMMI felsőoktatásért felelős helyettes államtitkára tartotta a „Fokozatváltás a felsőoktatásban” című stratégiai anyagról.
 
Csiszár Imre, a DOSZ elnöke a szervezet mottóját, a „Közösség a tudományért” gondolatot emelte ki a II. Mérföldkő Találkozó kapcsán. „Szervezetünk 2012. decemberi köztestületté alakulását követően rövid idő alatt hatalmas fejlődésen ment keresztül. Ma már majd’ minden doktorképző helyen működik intézményi doktorandusz önkormányzat, a DOSZ és tudományos osztályai által szervezett rendezvények pedig egyre több érdeklődőt vonzanak. A DOSZ mára a felsőoktatási szektor elismert és megbecsült tagjává vált, köszönhetően a tagság és a tisztségviselők önzetlen, kitartó és nívós munkájának.”
Szávay László elnökhelyettes a tudományos osztályok találkozójának jelentőségéről beszélt. „A tudományos osztályok rendszere lehetőséget teremt arra, hogy egy adott tudományterület képviselői elmélyítsék szakmai kapcsolati hálójukat. A II. Mérföldkő Konferencia egyik kiemelt célja volt, hogy az osztályok vezetőségei találkozhassanak egymással, hiszen az itt egymástól eltanult jó gyakorlatok mindenki számára hasznosak lehetnek a jövőben.”